O tot mai intensă utilizare a inteligenței artificiale ar putea pune în pericol aproape 8 milioane de locuri de muncă în Regatul Unit, dacă autoritățile guvernamentale nu adoptă măsuri care, dimpotrivă, să stimuleze îmbunătățirea muncii prin tehnologie, atrage atenția respectivul studiu.
În cel mai rău caz, până la 7,9 milioane de locuri de muncă ar putea dispărea într-un final, indiferent de nivelul de calificare, de la munca de secretariat până la gestionarea datelor sau grafică, care are putea fi înlocuite cu algoritmi, sublniază autorii studiului.
O astfel de „apocalipsă” a pieței muncii locurilor de muncă poate fi totuși evitată cu ajutorul unor măsuri. Studiul Institutului pentru Cercetare în Politici Publice (IPPR) recomandă, de asemenea, favorizarea locurilor de muncă „verzi”, despre care spune că sunt mai puțin expuse automatizării. „AI generativă ar putea duce la perturbări uriașe pe piața muncii sau, dimpotrivă, ar putea stimula creșterea economică”, susține Carsten Jung, economist la IPPR.
Câștig incert la PIB
Raportul precizează că 11% dintre sarcini sunt deja expuse unui prim val de automatizare care amenință locurile de muncă cu normă redusă, locurile de muncă entry-level, ocupate în principal de tineri și femei. În această primă etapă în mare pericol sunt posturile din domenii precum gestiunea datelor, planificare, managementul inventarului, servicii pentru consumatori sau administrare. Într-un al doilea val, unde AI ar fi integrată în profesii tot mai sofisticate, studiul estimează că 59% din sarcinile „cognitive” ar putea fi afectate, ceea ce ar viza joburi cu salarii mai mari (crearea de baze de date de exemplu, sau grafică).
Dacă Londra acționează cu măsuri de protecție, IPPR estimează că pozițiile ar putea fi îmbogățite, ceea ce nu ar duce la pierderi de locuri de muncă, ci ar genera un câștig de PIB de 13% prin creșterea productivității. În schimb, scenariul cu cea mai mare distrugere a locurilor de muncă nu ar duce la un câștig în PIB, arată studiul. Implementarea AI poate ajuta, de asemenea, la atenuarea penuriei în serviciile sociale, de exemplu prin alocarea lucrătorilor pentru asistență socială și îngrijire a sănătății mintale, notează IPPR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.