Inteligența artificială și condițiile economice și sociale vor duce la pierderea a 83 de milioane de locuri de muncă, urmând ca în următorii cinci ani să fie create doar 69 de milioane de locuri de muncă, de aici și diferența de 14 milioane care vor dispărea complet.
Ca în cazul oricărei inovații, inteligența artificială (AI) alimentează temerile legate de pierderea locurilor de muncă. În timp ce programul ChatGPT suscită interesul publicului larg și trezește apetitul investitorilor, Forumul Economic Mondial, într-un studiu publicat luni, 1 mai, estimează că pierderile nete de locuri de muncă se ridică la 14 milioane la nivel mondial în următorii cinci ani (69 de milioane de locuri de muncă create și 83 de milioane de locuri de muncă distruse), adică 2% din total. Studiul anticipează că aproape un sfert dintre angajați își vor schimba locul de muncă, în principal din cauza apariției noilor tehnologii.
Autorii studiului își bazează estimările pe informații colectate de la 803 companii din întreaga lume, care angajează 11,3 milioane de persoane. Cele mai multe locuri de muncă noi au fost create în educație (+10%) și în agricultură (în special operatori de mașini), în timp ce cele mai multe locuri de muncă pierdute au fost în sarcini administrative, cum ar fi serviciile de contabilitate.
În ultimele luni, s-au înmulțit rapoartele pentru a măsura impactul IA asupra afacerilor. Într-un studiu publicat la sfârșitul lunii martie, Goldman Sachs a prezis că în Statele Unite și Europa, zonele cele mai afectate, aproape două treimi din locurile de muncă sunt "expuse la un anumit grad de automatizare prin inteligență artificială". Un sfert dintre acestea ar putea fi automatizate. Banca americană de investiții adaugă că, numai datorită creșterii productivității, produsul intern brut anual al lumii ar putea crește cu 7% în următorii zece ani.
În colaborare cu Universitatea americană din Pennsylvania, OpenAI, compania care dezvoltă ChatGPT, preconizează că pentru 19% dintre locurile de muncă, în special cele cu cele mai mari salarii, cel puțin jumătate dintre sarcini vor fi afectate de așa-numita inteligență artificială "generativă". "Potențialul pentru noi descoperiri, schimbările de comportament și evoluțiile tehnologice pot influența acuratețea și fiabilitatea predicțiilor", spun cercetătorii.
Creșterea eficienței
Aceste estimări sunt fragile și nesigure, deoarece adoptarea noilor tehnologii este imprevizibilă. În raportul său, Forumul Economic Mondial notează că "companiile introduc automatizarea în operațiunile lor într-un ritm mai lent decât se așteptau", comparativ cu ceea ce se anticipa în 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.