Intel și Advanced Micro Devices (AMD) au anunțat marți că formează un grup pentru a se asigura că software-ul pe care îl folosesc funcționează pe toate cipurile lor, răspunzând astfel provocării crescute din partea Arm Holdings.
Intel a inventat ceea un anumit tip de calcul (x84) dedicat unor cipuri care, timp de 40 de ani, a alimentat laptopurile, PC-urile și serverele centrelor de date din întreaga lume. AMD licențiază tehnologia de la Intel și produce, de asemenea, cipuri care utilizează x86, concurând direct cu Intel în temeiul unui acord juridic de lungă durată.
Cu toate acestea, cota de piață a ambelor firme a fost erodată de Arm, care acordă licențe pentru alt tip de cipuri pentru laptopuri precum Apple și Qualcomm, dar și unor firme precum Amazon, Microsoft și Alphabet, care utilizează aceste cipuri în centrele sale de date. O parte din ascensiunea de succes a Arm se datorează regulilor din contractele sale conform cărora toate cipurile Arm trebuie să poată rula toate programele Arm, indiferent cine a fabricat cipul.
În schimb, Intel și AMD folosesc aceeași tehnologie x86 de bază în cipurile lor, dar software-ul trebuie uneori modificat pentru. Marți, cele două companii au declarat că au format un „grup consultativ” pentru a schimba acest lucru, cu Broadcom, Dell Technologies, Lenovo Group și Oracle, printre altele, alăturându-se ca membri fondatori.
„Suntem încântați să aducem industria împreună pentru a oferi o conducere asupra viitoarelor îmbunătățiri ale cipurilor noastre și pentru a extinde succesul incredibil al x86 pentru următoarele decenii”, a declarat Lisa Su, director executiv al AMD.
Declinul Intel
Intel s-a confruntat în acest an cu cea mai slabă perfromanță a acțiunilor din indicele S&P 500, cu o scădere de 37%. Între timp, cele mai performante două acțiuni din indice sunt producătorii de cipuri Nvidia și Super Micro Computer, care au fost stimulați de creșterea cererii pentru serverele de inteligență artificială.
Intel, mult timp cel mai valoros producător american de cipuri, este acum cu peste un sfert mai mic decât Nvidia la capitalizarea de piață. De asemenea, este mai mică decât Qualcomm, Broadcom, Texas Instruments și AMD. Timp de decenii, a fost cea mai mare companie de semiconductori din lume după vânzări, dar a suferit recent șapte trimestre consecutive de scădere a veniturilor și a fost depășită de Nvidia anul trecut.
„Intel este o mare companie de semiconductori, iconică, care a fost lider timp de zeci de ani”, a declarat Nicholas Brathwaite, managing partner la Celesta Capital, care investește în companii de semiconductori. „Și cred că este o companie care merită să încerce să fie salvată, iar ei trebuie să revină la competitivitate.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.