”Un coleg a observat-o. Insula nu figurează pe nici una dintre hărțile cunoscute. Ne-am aventurat să o vizităm și să strângem câteva eșantioane din solul stâncos.
Cu siguranță am fost primii oameni care au pus piciorul acolo”, a povestit, în paginile revistei Science, Julia Wellner, geolog american.
Potrivit aprecierilor sale, deși destul de mare ca întindere, insula nu a fost reperată în imaginile de satelit, probabil pentru că e acoperită de o cupolă de gheață.
Astfel că, de departe, pare un simplu ghețar. În plus, situându-se într-o zonă puțin navigabilă din cauza condițiilor destul de dure, insula nu a fost văzută de puținele nave care s-au încumetat să treacă prin apropiere.
Citește și Siberia, o nouă descoperire uluitoare. E aproape intactă
”Încă nu știm de cât timp insula se află la suprafața mării, dar este foarte posibil ca apariția ei să fie legată de schimbările climatice”, a apreciat, la rândul ei, Giuliana Viglione, o expertă din Italia.
Un punct de vedere împărtăși și de Julia Wellner, în opinia căreia ar putea fi vorba de un fenomen provocat de încălzirea globală: desprinzându-te de calotă, ghețarii permit fragmentelor de scoarță terestră să iasă la suprafață.
Potrivit unor prime analize, insula ar fi din granit. Întrebarea la care trebuie să răspundă acum oamenii de știință când e ieșit insula din apele înghețate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.