Data limită până la care trebuie trimise cererile de înscriere de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată este de 1 martie 2022.
OUG 11/2021 a instituit obligația comunicării cu autoritatea fiscală prin comunicare la distanță – înrolare, înscriere în SPV pentru următoarele categorii de persoane:
Conform OUG 11 din 2021 înrolarea în SPV este obligatorie pentru:
Contribuabili persoane juridice;
Asocieri și alte entități fără autoritate juridică, când au calitate de contribuabil;
Persoane fizice ce desfășoară profesii libere sau exercită activități independente;
ANAF schimbă regulile controalelor. Dispar inspectorii?
Mai trebuie reținut că în cazul celor menționați dacă depun documentele fiscale pe hârtie, acestea nu vor mai fi luate în considerare dar va fi notificat cu privire la obligația comunicării prin mijloace electronice cu transmitere la distanță.
Serviciile oferite de ANAF prin Spațiul Privat Virtual sunt gratuire, disponibile 24h/24h, 7 zile/7 zile. Prin SPV contribuabilii pot depune declarații, cereri, solicită documente, verifică situația fiscală proprie, etc. Prin transmiterea documentelor prin mediul electronic sunt economisite atât resursele contribuabililor, cât și cele ale administrației fiscale.
Ghidul ANAF 2022
Ghidul ANAF pe 2022 arată modalitățile prin care veniturile din chirii se declară și se taxează.
Veniturile din închirierea de bunuri mobile și imobile din partimoniul personal
La stabilirea venitului brut anual din cedarea în folosință a bunurilor, pe lângă sumele ce reprezintă chiria în bani, reprezintă venit brut și valoarea investițiilor la bunurile mobile și imobile făcute de chiriași. Prin urmare, proprietarul imobilului are obligația de a declara valoarea investiției, în declarația privind venitul realizat.
Pentru stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor se utilizează următoarele regimuri fiscale:
regim de impozitare pe baza cotelor forfetare (se aplică în toate cazurile, dacă până la sfârșitul anului anterior se aflau în derulare un număr de până la cinci contracte de închiriere);
regim de impozitare în sistem real (se aplică în cazul depășirii numărului de cinci camere de închiriat);
regim de impozitare pe baza normelor de venit (se aplică în cazul închirierii în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate privată).
În ceea ce privește impozitul anual, acesta se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net stabilit.
Citește mai departe aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.