În anul 2023, 202,4 mii persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, informează Institutul Național de Statistică.
Ponderea persoanelor subocupate (persoane disponibile să lucreze mai multe ore dar lucrează au un program parțial) în totalul populaţiei active a fost în anul 2023 de 1,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent.
Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 202,4 mii persoane, în scădere cu 0,4% faţă de anul anterior.
Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6.235,4 mii persoane), 202,4 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 0,7 mii faţă de anul precedent). Dintre acestea:
- 195,3 mii persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2023, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,4%.
- 7,1 mii persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.
De reţinut faptul că în anul 2023, 99.000 persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,2% din populaţia activă, 1,3% din populaţia ocupată şi 35,6% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 11,0 mii.
În anul 2023 numărul şomerilor BIM (Biroul Internațional al Muncii) a fost de 455,6 mii persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.