Astfel, exporturile (FOB) din ianuarie 2024 au fost de 7.085,3 milioane de euro iar importurile (CIF) au fost de 9.043,7 milioane de euro, fiind consemnată o scădere de 1,3 la exporturi și 4,8 la importuri, deficitul balanței comerciale fiind de 1.968,4 milioane de euro în această, mai mic cu 15,5% (359 milioane de euro), conform Institutului Național de Statistică.
Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.
Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.
Principalele produse de import și export
În prima lună din an, importurile și exporturile au vizat următoarele categorii de produse: maşini şi echipamente de transport (47,3% la export şi 35,9% la import) şi alte produse manufacturate (29,6% la export şi 27,9% la import).
În ceea ce privește valoarea schimburilor în interiorul Uniunii Europene, în luna ianuarie 2024 a fost de 5,260 miliarde de euro la expedieri şi de 6,663 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 74,2% din total exporturi şi 73,7% din total importuri.
Schimbul de bunuri din și în afara Uniunii Europene în luna ianuarie 2024 a fost de 1,824 miliarde de euro la exporturi şi de 2,379 miliarde de euro la importuri, reprezentând 25,8% din total exporturi şi 26,3% din total importuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.