Intervievată de agenția France Presse, femeia, care a refuzat să-și dezvăluie numele din motive de securitate, a explicat că obținerea unui pașaport israelian era singura modalitate ca fiul său să nu ajungă pe frontul din Ucraina.
La coadă, Ivan Mitrofanov, în vârstă de 32 de ani, caută și el o dovadă scrisă a originii evreiești a bunicilor săi, document care i-ar deschide ușile emigrării. Lucrând în IT, el a scăpat pentru moment de mobilizarea parțială decretată la 21 septembrie de Vladimir Putin, dar spune că "se grăbește să plece atâta timp cât frontierele sunt deschise". "Pașaportul meu rusesc este toxic în Europa, așa că mă voi duce în Israel, care ne acceptă", spune el.
De la începutul ofensivei rusești în Ucraina, la 24 februarie, "90% dintre clienții noștri vin pentru a găsi dovezi ale originilor lor evreiești", a declarat pentru AFP Tatiana Kalajnikova, care lucrează la un centru administrativ din vestul Moscovei. "Vor să părăsească o Rusie detestată de toți pentru războiul pe care l-a declanșat pentru a se muta în Israel, acolo unde războiul nu se termină niciodată", a comentat ea cu sarcasm, referindu-se la conflictul israeliano-palestinian.
Luxul de a fi evreu
În primele cinci luni ale conflictului, cererile de imigrare din Ucraina și Rusia s-au triplat, potrivit Biroului Central de Statistică din Israel, care a înregistrat 20.000 de sosiri din Rusia și peste 12.000 din Ucraina. În iulie, Rusia a ordonat dizolvarea agenției evreiești Sokhnut, care oferă asistență pentru imigranți și care a fost acuzată că încalcă legea.
Tot în Israel s-au refugiat și o serie de celebrități rusești, printre care Alla Pugacheva și soțul ei, comediantul Maxim Galkin, sau starul rock Andrei Makarevich. Anunțul mobilizării, deseori haotice și aleatorii, a consolidat convingerea rușilor că nu mai este de trăit în țara lor. De atunci, zeci de mii de ruși au pornit spre Georgia și Kazahstan, cele două foste republici sovietice fiind cea mai la îndemână variantă de a ieși din calvar.
Ca un semn al exodului, în ultimele luni la Moscova s-au deschis cinci noi agenții private care facilitează plecările în Israel. Vladimir Palei, în vârstă de 55 de ani, este un recunoscut specialist în genealogia evreiască din Rusia. De la începutul conflictului, a primit "de zece ori mai multe cereri" de la ruși decât de la ucraineni.
În mod ironic, dacă în vremurile sovietice a fi evreu nu era privit cu ochi buni, acum, a avea astfel de origini a devenit un lux pentru rușii care doresc să obțină un pașaport israelian. "Odată cu mobilizarea, răspund mai ales la apeluri de la mame care doresc să-și expatrieze fiii", spune Palei între două apeluri telefonice.
Frica de panică
Spre deosebire de exodul economic din anii 1990, când un milion de locuitori ai fostei URSS au plecat în Israel, valul actual este o emigrație "de frică și dezgust", spune, Mihail, un bărbat la circa 40 de ani și unul dintre clienții lui Paley. Profesor de istorie și autor de cărți, el nu s-a gândit niciodată să emigreze. Dar, odată cu mobilizarea, "pasul a fost făcut" pentru acest istoric, care spune că este "gata să plece împreună cu soția și copilul său”.
Adesea luată în grabă, decizia de a emigra provoacă, de asemenea, destrămarea familiilor. Fost funcționar în Ministerul de Interne, Andrei Trubețkoi, un antreprenor în vârstă de 58 de ani, a declarat pentru AFP că în februarie și-a dat seama că "nu mai vrea să aibă nimic de-a face" cu țara sa natală. Împreună cu soția, istoric, a cercetat arhivele și a descoperit că străbunicul său a fost evreu hasidic. Cuplul și-a pregătit dosarul și a învățat ebraica... dar în ultimul moment, soția a refuzat și a înaintat divorț. Andrei va pleca singur.
"Pentru cei mai mulți dintre acești emigranți ruși, decizia de a pleca este impulsivă", analizează sociologul Lioubov Boroussiak, profesor la Universitatea Liberă din Moscova."Scopul lor nu este să se mute în altă țară, ci să părăsească Rusia", subliniază sociologul care a intervievat 150 de familii care au ales să plece din februarie. "Este o emigrare a fricii de panică.
Citește și Putin, o simplă marionetă? Cine-i dictează liderului rus ce să facă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.