Îngrijorare la OMS: Pandemia de COVID-19 continuă să își facă de cap

Delia Gheață |
Data publicării:
Socoteala de acasă nu iese cu cea din târg
Socoteala de acasă nu iese cu cea din târg

Maria Van Kerkhove, directoarea programului de combatere a maladiei infecţioase COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a subliniat marţi că noul coronavirus este încă departe de a fi ţinut sub control şi că mulţi oameni cred, în mod eronat, că pandemia este aproape de a fi învinsă, informează AFP.

Potrivit acestei specialiste americane în epidemiologie şi boli emergente, 3,1 milioane de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 şi 54.000 de decese asociate maladiei COVID-19 au fost raportate în mod oficial săptămâna trecută la nivel mondial, însă cifrele reale sunt probabil mult mai mari.

"Situaţia se află încă într-o dinamică incredibilă. Iar ea este dinamică, deoarece nu deţinem controlul asupra acestui virus", a subliniat Maria Van Kerkhove în timpul unor discuţii purtate în direct pe conturile de pe reţelele de socializare ale OMS.

"Încă nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii. Însă unde anume mai exact... nu ştim deocamdată, pentru că, sincer, nu folosim instrumentele de care dispunem în prezent pentru a ne apropia de sfârşitul ei", a adăugat specialista americană.

"În anumite oraşe, vedem secţii de terapie intensivă şi spitale saturate, precum şi oameni care mor, în timp ce pe străzi oamenii se comportă ca şi cum pandemia a fost complet învinsă", a continuat Maria Van Kerkhove. Experta americană a subliniat, de asemenea, că decesele raportate la nivel mondial au fost înregistrate în cea mai mare parte la persoane care nu erau vaccinate împotriva COVID-19.

Citește și Incidenţa COVID în Bucureşti - 10,93 la mia de locuitori. Valoare RECORD

Potrivit datelor transmise de ţările care comunică astfel de informaţii, "ratele de spitalizare şi de deces sunt de departe" cele mai ridicate "în rândul celor care nu au fost vaccinaţi", a adăugat ea. Maria Van Kerkhove a criticat totodată campaniile de dezinformare şi ideile false care circulă pe internet despre COVID-19. "Rezultatul este că mulţi oameni continuă să moară. Nu putem să îndulcim această realitate", a subliniat ea.

OMS analizează în această perioadă evoluţia pe care ar putea să o aibă pandemia de COVID-19 în următoarele 3-18 luni. "Avem încă grupuri mari de indivizi care nu sunt vaccinaţi, fie pentru că nu au acces la vaccinuri, fie pentru că refuză să se vaccineze sau nu pot fi vaccinaţi, astfel încât putem în continuare să asistăm la recrudescenţe ale pandemiei", a subliniat experta americană.

Ea a avertizat că noul coronavirus, deşi va ajunge într-un final să fie ţinut sub control, este un virus a cărui existenţă va fi una de durată. "Posibilitatea de a eradica virusul sau chiar de a elimina definitiv acest virus la nivel mondial a fost pierdută încă de la început. Ea a fost pierdută pentru că nu am atacat, la nivel mondial, acest virus pe cât de viguros ar fi fost posibil", a concluzionat specialista americană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.5295
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 374209.67RON
1 ETH = 8091.73RON
1 LTC = 377.72RON
1 XRP = 9.53RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel