Dobânzile de referință ale Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea fi reduse în continuare, pe măsură ce inflația încetinește, a declarat Piero Cipollone, membru în board-ul BCE. Cu toate acestea, oficialul avertizează că războiul comercial dintre Statele Unite și China ar putea avea consecințe negative asupra economiei europene.
BCE a redus deja costurile creditului în cinci reprize, începând cu luna iunie 2024, într-un efort de a susține economia fragilă a zonei euro. Investitorii anticipează cel puțin alte trei reduceri de dobândă în 2025. "Suntem cu toții de acord că există în continuare loc pentru ajustarea dobânzilor în jos", a declarat Cipollone într-un interviu pentru Reuters.
Impactul războiului comercial asupra Europei
În timp ce BCE își continuă politica monetară relaxată, incertitudinea globală pune presiune asupra deciziilor viitoare. Prețurile ridicate la energie și tensiunile comerciale internaționale complică perspectivele economice, făcând dificilă adoptarea unui plan clar de reducere a dobânzilor, inclusiv așteptata decizie din martie.
Cea mai mare amenințare vine din politica comercială americană, care ar putea afecta serios Europa, chiar înainte de impunerea unor bariere comerciale directe. "Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este posibilitatea ca președintele Trump să declanșeze un război comercial total cu China. Acesta este un pericol major, având în vedere că China deține 35% din capacitatea manufacturieră globală", a explicat Cipollone.
Recent, Statele Unite au impus un tarif suplimentar de 10% asupra tuturor importurilor din China, declanșând reacții de represalii din partea Beijingului. Reducerea accesului Chinei la piața americană ar putea determina Beijingul să redirecționeze produsele sale ieftine către Europa, afectând prețurile și creșterea economică din regiune.
Europa, mai vulnerabilă decât SUA?
Analizele realizate de Peterson Institute for International Economics indică faptul că, deși tarifele impuse de SUA vor afecta economia americană, impactul asupra țărilor vizate va fi mult mai sever. Cipollone atrage atenția că Europa ar putea fi marele perdant în acest joc.
Totuși, a adăuga oficialul BCE pentru a încheia pe o notă optimistă, companiile ar putea absorbi o parte din costurile suplimentare prin reducerea marjelor de profit, iar o depreciere a monedei euro în raport cu dolarul ar putea ajuta blocul comunitar să atenueze impactul tarifelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.