Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. Urmează "Operațiunea London Bridge"

Antonia Popescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani., anunţă principalele canale de ştiri ale lumii.

Regina, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume, suferă de la sfârşitul anului trecut de ceea ce Palatul Buckingham a numit "probleme episodice de mobilitate".

''În urma unei evaluări suplimentare în această dimineaţă, medicii reginei sunt îngrijoraţi pentru starea de sănătate a Majestăţii Sale şi au recomandat ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală'', a precizat palatul într-un comunicat.

Elisabeta, în vârstă de 96 de ani, rămâne la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral, a precizat palatul.

Fiul cel mare şi moştenitorul ei, prinţul Charles, şi soţia sa Camilla, au călătorit la Castelul Balmoral, unde a ajuns şi fiul cel mare al lui Charles, prinţul William.

Miercuri, regina a fost nevoită să anuleze o întâlnire virtuală planificată cu miniştrii de rang înalt, după ce a fost sfătuită de medici să se odihnească.

Cu o zi înainte, ea a fost fotografiată în timp ce o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral.

O sursă de la Buckingham a minimalizat speculaţiile potrivit cărora monarhul ar fi suferit o cădere.

Truss a declarat că întreaga ţară va fi profund îngrijorată de această veste.

''Gândurile mele - şi ale oamenilor din întreg Regatul nostru Unit - sunt alături de Majestatea Sa Regina şi de familia sa în aceste momente'', a spus ea.

Lindsay Hoyle, preşedintele Camerei Comunelor, a întrerupt o dezbatere despre energie în parlament pentru a spune că i-a transmis suveranei cele mai bune urări.

''Împreună cu restul ţării, sunt profund îngrijorat de veştile de la Palatul Buckingham din această după-amiază'', a declarat şi liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer.

Elisabeta a II-a este regina Marii Britanii şi a mai mult de o duzină de alte ţări din 1952, iar la începutul acestui an a împlinit 70 de ani de când se află pe tron.

În octombrie anul trecut, Elizabeth a petrecut o noapte în spital şi, de atunci, a fost nevoită să îşi reducă angajamentele publice.

Date-cheie din viaţa reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a deteriorat şi medicii au recomandat joi ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală. Membrii familiei regale s-au deplasat sau urmează să ajungă la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia unde se află acum suverana. Deşi starea reginei nu a fost detaliată, faptul că apropiaţii ei au călătorit la Balmoral indică faptul că situaţia este gravă. În acest context, Reuters prezintă câteva date importante din viaţa reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit.

* Elizabeth s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.

* Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

* S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

* Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată.

Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic.

* Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

* La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

* Elisabeta rămâne regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu.

* Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină - cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale - la 6 februarie 2022.

Ce înseamnă "Operațiunea London Bridge"

Operaţiunea a primit numele de "London Bridge" (numele de cod al suveranei britanice). A fost pregătit, de asemenea, și planul „Operation Spring Tide” referitor la urcarea pe tron a Prinţului Charles care va fi proclamat rege a doua zi.

Astfel, sunt prevăzute diferite itinerarii şi modalităţi de transport în funcţie de locul unde va surveni decesul reginei, în Scoţia sau Anglia, la reşedinţa sa.

Primul ca va fi anunţat de către secretarul reginei va fi premierul britanic, primul oficial care va putea face declarații după vestea morţii. O „cascadă” de apeluri telefonice va urma începând cu secretarul cabinetului şi apoi miniştrii şi alţi funcţionari înalţi. Membrii consiliului privat, care se ocupă de afacerile guvernamentale în numele reginei, vor fi informaţi de asemenea de secretarul reginei.

„Dragi colegi, scriu cu tristeţe pentru a vă informa despre moartea Majestăţii Sale Regina”, se arată în varianta de email care va transmisă miniştrilor.

Casa Regală va emite o „notificare oficială” către Asociaţia Presei prin care vestea morţii va ajunge la populaţie, inclusiv confirmarea că funeraliile Majestăţii Sale vor avea loc zece zile mai târziu la Westminster Abbey înainte de a fi îngropată în cripta familiei lângă iubitul ei soţ, prinţul Philip, la castelul Windsor.

Site-ul Casei Regale va apărea pe un fond negru şi va avea un mesaj despre moartea reginei. Site-urile guvernului britanice vor purta un banner negru. Conturile de socializare nu vor mai transmite decât conţinut urgent aprobat de directorul comunicării, iar redistribuirile nu mai sunt permise.

Planul prevede coborârea steagului în bernă la 10 minute de la transmiterea veştii morţii reginei -un detaliu potenţial problematic pentru că nu există un ofiţer de steag care ar putea executa această sarcină în timp util pentru evitarea „furiei publice”.

Ziua 2

La ora 10:00, Consiliul de Accedere la tron îl proclamă rege pe prinţul Charles la palatul St. James. Vor fi prezenţi premierul, miniştrii şi membri ai Consiliului Privat. Ţinuta obligatorie va consta în sacou şi cravată neagră, fără decoraţii.

Proclamaţia va fi ciită la palatul St. James şi la Royal Exchange, confirmându-l pe noul monarh.

Parlamentul se întruneşte pentru a transmite un mesaj de condoleanţe. Activitatea parlamentului se suspendă vreme de 10 zile.

La ora 15:30, premierul şi cabinetul său se întâlnesc în audienţă cu noul rege. Miniştrii nu vor fi însoţiţi de soţii.

La ora 18:00, noul rege se va adresa naţiunii.

Ziua 3

Sicriul suveranei se va întoarce la Buckingham Palace. Dacă va muri la Sandringham, rezidenţa din Norfolk, estul Angliei, trupul îi va transportat cu trenul la Londra şi sicriul va fi întâmpinat de premier şi cabinetul de miniştri.

Zilele 3-7

Regele Charles va porni într-un tur al Marii Britanii, începând din Scoţia până în Irlanda de Nord şi Ţara Galiilor.

Ziua 5

Are loc o repetiţie pentru „Operaţiunea Lion”, procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.

Ziua 6

Cortegiul funerar porneşte spre Palatul Westminster, unde va avea loc un serviciu religios.

Zilele 7-9

Sicriul este expus deschis timp de trei zile, 23 de ore pe zi, la Palatul Westminster, unde se vor aduce omagii. VIP-urile vor avea carduri temporizate.

Documentele prevăd şi scenarii în care s-ar putea crea haos în Londra în eventualitatea că va deveni „plină”, iar reţelele de transport şi serviciile publice vor fi suprasolicitate. Ministerul de Interne va intra în alertă pentru a preîntâmpina ameninţări teroriste.

Planul respectă înţelegerea reginei cu premierul ca ziua înmormântării să fie decretată „Zi de Doliu Naţional”. În principiu ar trebui să fie zi liberă pentru britanici, dar dacă se nimereşte în timpul săptămânii rămâne la decizia angajatorului să o acorde sau nu.

Ziua 11

Slujba de înmormântare are loc la Westminster Abbey. La prânz se vor ţine două minute de reculegere la nivel naţional. Sicriul reginei va fi depus în capela King George VI a castelului Windsor, lângă cel al prinţului Philip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9738
Diferența -0.0011
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8217
Diferența -0.0156
Zi precendentă 4.8373
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9738 RON
USD flag1 USD = 4.8217 RON
GBP flag1 GBP = 6.0012 RON
CHF flag1 CHF = 5.2862 RON
AUD flag1 AUD = 2.9950 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.3544 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4241 RON
SEK flag1 SEK = 0.4320 RON
XAU flag1 XAU = 411.4200 RON
Monede Crypto
1 BTC = 449987.18RON
1 ETH = 16017.01RON
1 LTC = 492.78RON
1 XRP = 11.22RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17134.560.09%
BET-BK3192.770.32%
BET-EF930.840.15%
BET-FI62428.320.23%
BET-NG1232.430.32%
BET-TR37784.550.09%
BET-TRN36726.530.09%
BET-XT1475.780.14%
BET-XT-TR3199.120.14%
BET-XT-TRN3116.140.14%
BETAeRO876.80-0.14%
BETPlus2532.940.08%
RTL38112.64-0.02%

Comunicate de presa

Delta Dunării / FOTO: Wikipedia
Conductă gaz
Iluminat public / Foto: Freepik

696 de solicitanți s-au înscris în cadrul Programului Iluminat Public 2024

Informații de la Administrația Fondului pentru...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel