Cu o datorie totală de 841 miliarde de lei, situația financiară a țării este subiectul unei atenții crescute, dat fiind faptul că apropierea de acest prag critic atrage o serie de consecințe.
Conform legislației, atunci când datoria publică depășește 50% din PIB, statul trebuie să ia măsuri de reducere a cheltuielilor. Cu toate acestea, în contextul anului electoral, Guvernul evită să impună măsuri de austeritate și introducerea unor noi taxe.
La doar 3 procente distanță de un moment critic, în care pensiile și ajutoarele sociale ar putea fi afectate, țara se află într-o situație delicată. Potrivit legii, dacă datoria publică depășește 55% din PIB, dar rămâne sub 60% din PIB, Guvernul este obligat să înghețe pensiile și alte cheltuieli sociale.
Citește și: Datoria publică a României a depășit 52% din PIB. De ce nu se aplică Legea responsabilității fiscal-bugetare
Cea mai mare parte a datoriei, în valoare de 820 miliarde de lei, aparține administrației publice centrale, în timp ce administrația publică locală înregistrează datorii de 21 miliarde de lei.
Ministerul Finanțelor a subliniat că pentru menținerea datoriei guvernamentale în PIB la un nivel sustenabil, Guvernul are în vedere stimularea creșterii economice. Printre măsurile planificate se numără accelerarea digitalizării, reducerea evaziunii fiscale și optimizarea riscului fiscal, alături de modificări în codul de procedură fiscală.
Cu toate că România se confruntă cu o creștere a datoriei publice, strategiile propuse de Guvern vizează atenuarea acestor presiuni financiare și menținerea stabilității economice pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.