BCE a început să încheie seria de măsuri pornite împotriva inflației ridicate care a durat doi ani, în urma redeschiderii rapide a economiei după pandemia COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina.
Inflația în cele 20 de țări care au în circulație moneda euro a scăzut la 2,2% în această lună, cel mai lent ritm din iulie 2021 și apropiindu-se de ținta de 2% a BCE, potrivit unui comunicat a biroului de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, conform Reuters.
Acest rezultat a fost determinat în principal de scăderea prețurilor la energie, conform aceleiași surse.
„Scăderea semnificativă a inflației din august face ca reducerea din septembrie să fie destul de sigură”, a declarat Tomas Dvorak, economist principal la Oxford Economics.
Chiar și Isabel Schnabel, membră a consiliului de administrație al BCE, a părut să deschidă ușa pentru o mai mare relaxare vineri, afirmând că reducerile graduale suplimentare ale ratelor ar putea să nu deraieze procesul de dezinflație, așa cum s-au temut unii reprezentanți ai BCE.
Cu toate acestea, raportul a arătat că creșterea prețurilor în sectorul serviciilor - care este urmărit îndeaproape de factorii de decizie politică deoarece reflectă mai bine cererea internă decât condițiile externe - a accelerat la 4,2% de la un nivel deja ridicat de 4,0%.
Acesta a fost rezultatul probabil al unui impuls dat de Jocurile Olimpice de la Paris, dar și al unei puteri mai mari de cumpărare a lucrătorilor după unele creșteri salariale recente.
„Acest lucru reflectă probabil o piață a muncii relativ restrânsă, după cum arată scăderea ratei șomajului în iulie”, a declarat Gian Luigi Mandruzzato, economist principal la EFG Asset Management.
Deocamdată, piețele prevăd aproximativ șase reduceri ale ratelor înainte de sfârșitul anului viitor, cu aproximativ o reducere mai mult decât este prevăzut în propriile proiecții economice ale BCE, ceea ce indică faptul că piețele sunt mai optimiste decât BCE în ceea ce privește perspectivele prețurilor.
Acest lucru se datorează în parte faptului că economiștii de pe piață prevăd o scădere mai mare a inflației în această toamnă decât BCE.
Factorii de decizie spun că nu vor fi încrezători în perspectivele inflației până când creșterea salariilor nu va încetini, banca centrală a Germaniei fiind deosebit de sensibilă la acest risc.
Creșterea salariilor a încetinit brusc, iar șomajul este deja în creștere în aproximativ un sfert din cele 20 de țări din zona euro. Datele din sondajele efectuate în rândul întreprinderilor și al gospodăriilor sugerează că se prefigurează o deteriorare suplimentară a pieței muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.