Publicitate
Ungaria a înregistrat o inflație record în ianuarie 2023. Potrivit Oficiului Central de Statistică, vineri, rata inflației a fost cu 25,7 la sută mai mare de la un an la altul, ceea ce o face cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cea mai mare din Ungaria din 1996 încoace, potrivit cifrelor Oficiului Central de Statistică (KSH) de astăzi, vineri, reiese.
În România, rata inflației este de 16,4 la sută în timp ce Spania și Luxemburg au cea mai mică rată, de 5,8 la sută.
Inflația este de 10,4 la sută în media UE
Potrivit Oficiului Central de Statistică, inflația în Uniunea Europeană a fost în medie de 10,4 la sută. În timp ce aceasta este deja în scădere în zona UE, în Ungaria prețurile la energia pentru uz casnic au crescut în medie cu 52,4 la sută, iar la alimente cu 44 la sută.
Pâinea și untul s-au scumpit cu 80 la sută. Prețurile pentru medicamente și bunuri de uz casnic au fost în medie cu 26,3 la sută mai mari, cu 15,5 la sută mai mari pentru alcool și produse din tutun, cu 36 la sută mai mari pentru combustibil, cu 22 la sută mai mari pentru turismul intern și cu 11 la sută mai mari pentru servicii. Uleiul de gătit (minus 6,4 la sută) și făina (aproximativ minus un procent) s-au ieftinit.
Portalul online "HVG.hu" amintește că majorările salariale nu au putut ține pasul cu creșterile de prețuri. Potrivit informațiilor din noiembrie 2022, veniturile reale ar fi scăzut cu 4,7 la sută într-un an. Cursul dur de austeritate al maghiarilor se reflectă și în faptul că vânzările de produse alimentare în decembrie 2022 au fost cu 8,3 la sută mai mici decât în aceeași lună din 2021, amintește portalul.
Analiștii se așteaptă ca rata inflației să fie în continuare de peste 20 la sută în prima jumătate a anului 2023 și apoi să încetinească drastic. Premierul ungar de dreapta Viktor Orbán promisese o rată a inflației de o singură cifră până la sfârșitul anului 2023.
Citește și:
Ungaria a plătit în octombrie pentru gazul rusesc cu 8% mai mult faţă de preţul european
Ungaria a plătit în octombrie 2022 cu 8% mai mult pentru gazele din Rusia faţă de cât ar fi costat acestea pe piaţa europeană, în pofida faptului că Moscova a promis că le va vinde Budapestei la o cincime din valoarea la care se tranzacţionează în Europa, a anunţat marţi cotidianul digital independent Nepszava, relatează agenţia EFE.
Sursa citată semnalează că, potrivit datelor Oficiului Central de Statistică ungar (KSH), în octombrie 2022 Ungaria a plătit Gazprom un preţ de 2.493 euro pentru mia de metri cubi, cu 8% mai mult faţă de media preţului gazelor naturale ce s-au comercializat în aceeaşi lună pe piaţa de referinţă pentru Europa - TTF, care a fost de 2.305 euro/1.000 mc.
În total, în octombrie, Budapesta a plătit Moscovei 1,2 miliarde euro pentru un volum de 481 milioane metri buci de gaze.
Premierul ungar, Viktor Orban, considerat liderul european cel mai apropiat de Moscova, a reuşit să obţină ca ţara sa să fie exceptată de la aplicarea plafonului la preţul gazelor importate din Rusia, plafon adoptat în decembrie de restul partenerilor din Uniunea Europeană, împreună cu marile puteri din G7 şi alte ţări. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.