Sectorul ospitalității a înregistrat cea mai mare creștere a inflației anuale a prețurilor, de 94,78%, urmat de educație, cu 91,84%, în timp ce rata pentru sănătate s-a situat la 81,25% și transporturi la 77,98%, potrivit aceleiași surse.
Prețurile de consum la alimente și băuturi nealcoolice au urcat cu 71,12% în februarie față de anul precedent și au înregistrat o creștere lunară surprinzător de mare, de 8,25%, conform CNBC.
Aceste cifre alimentează temerile că banca centrală a Turciei, care a indicat luna trecută că ciclul continuu de opt luni de majorare a ratelor s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprirea politicii monetare.
"Creșterea peste așteptări a inflației din Turcia, la 67,1% în februarie, sporește îngrijorările noastre, având în vedere că vine pe fondul unei creșteri mari a inflației în ianuarie și a creșterii puternice a cheltuielilor gospodăriilor în trimestrul al patrulea", a declarat Liam Peach, economist senior pentru piețele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra.
Unii analiști au prezis o eventuală scădere a inflației la aproximativ 35% până la sfârșitul acestui an.
Ministrul turc de finanțe, Mehmet Simsek, a declarat, citat de Reuters, că inflația va rămâne ridicată în prima jumătate a anului "din cauza efectelor de bază și a impactului întârziat al majorărilor de rate ale dobânzilor", dar că tiparul va scădea în următoarele 12 luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.