Cu toate acestea, prețul alimentelor și al băuturilor nealcoolice a scăzut în mai 2024, în statul iberic, conform euronews.com.
Raportul privind inflația anuală din Spania pentru luna mai este de 3,6%, cu 0,6% mai mult decât luna precedentă, ceea ce corespunde așteptărilor pieței, potrivit Institutului Național de Statistică al țării.
Acest lucru a fost determinat în principal de creșterea prețurilor locuințelor, care a înregistrat o creștere de 1,2 puncte procentuale, ajungând la 5,2% până acum în acest an. O parte semnificativă s-a datorat prețurilor la electricitate, care s-au redus în mai 2023, dar au înregistrat un vârf în luna mai a acestui an.
Prețurrețurilor în transporturi a ajuns, de asemenea, la 3,8% de la an la an, stimulată de creșterile prețurilor la combustibili, care au scăzut mai puțin în mai 2024 decât în mai 2023. De asemenea, prețurile din domeniul ospitalității au crescut cu 0,7% în aceeași lună. În mod similar, inflația pentru articolele vestimentare a urcat cu 2,3% în luna mai a acestui an, determinată de cererea mai mare pentru noile colecții de primăvară-vară.
Cu toate acestea, prețurile alimentelor și băuturilor nealcoolice au scăzut la 4,4%, în principal datorită faptului că prețurile la carne și fructe au încetinit în mai 2024 față de mai 2023.
În ciuda acestor cifre, Comisia Europeană precizează că: "Este de așteaptat ca activitatea economică din Spania să crească cu 2,1% în 2024 și cu 1,9% în 2025, determinată de cererea internă și susținută de rezistența continuă a pieței muncii. Punerea în aplicare a Planului de redresare și de reziliență (RRP) ar trebui să susțină creșterea investițiilor pe parcursul orizontului de prognoză.
În prezent, cele mai mari economii din sudul Europei, care sunt Spania, Italia, Franța și Portugalia, ar putea fi motorul unei mari părți din creșterea economică a Europei, datorită redresării sectoarelor turismului și ospitalității, precum și a creării mai multor locuri de muncă.
Cu toate acestea, unele efecte ale pandemiei încă persistă, cum ar fi incertitudinea economică și ratele de îndatorare în raport cu PIB-ul în dificultate în anumite țări, cum ar fi Grecia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.