Deși rata anuală a inflației din luna ianuarie a scăzut până la 3.1% în Europa, cu 0,3 mai puțin spre deosebire de luna precedentă, în țara noastră, indicele inflației a fost dublu față de media europeană, arată datele publicate joi de Eurostat.
Topul țărilor cu cea mai mare rată anuală a inflației din luna ianuarie 2024, condus de România (7,3), este urmat de Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%). Totodată, la celălalt capăt al topului se găsește Italia și Danemarca (0,9%) și Finlanda, Letonia și Lituanie cu o inflație anuală de 1,1% în prima lună din an.
Dintre cele 27 de state europene, 15 au avut o rată a inflației scăzută în perioada menționată, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în 11 state indicele inflației a crescut, iar o singură țară a avut o inflație stabilă.
Rata inflației din zona euro a scăzut cu 0,1%, la 2,8% în luna decembrie. Totodată conform aceleiași surse, rata inflației de bază (cea din care sunt excluse prețurile bunurilor volatile, cum ar fi energia și alimentele, a scăzut cu 0,3%, la 3,6% de la 3,9%.
”Statul ne bagă mâna adânc în buzunar”
În ceea ce privește situația inflației din țara noastră, analistul financiar Adrian Negrescu a declarat într-o postare pe Facebook că aceasta a fost un lucru previzibil, referindu-se la faptul că România se află pe primul loc în acest top, completând că: ”Inflatia este ”mama tuturor taxelor''. E cea mai eficienta solutie prin care statul ne baga mana mai adanc in buzunar.”
Ultimele date ale INS au arătat rata anuală a inflației din luna ianuare a anului în curs au crescut la 7,41%, de la 6,61%, comparativ cu luna precedentă, pe fondul scumpirilor mărfurilor alimentare (+5,64%), cele nealimentare (+7,36%) și a mărfurilor (10,91%).
Totodată, BNR estimează că la sfârșitul acestui an această tendință de creștere se va diminua, culminând cu 4,7% și 3,5% la finalul anului viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.