Estimările analiştilor intervievaţi de furnizorul de servicii financiare Factset mizau pe o inflaţie de 1,8%. Inflaţia din zona euro este sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Încetinirea inflaţiei este explicată prin moderarea ritmului de creştere a preţurilor la energie, care au înregistrat un avans de 5,5% în luna decembrie 2018, după un avans de 9,1% înregistrat în luna noiembrie.
În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas stabilă la 1% în luna decembrie.
Citește și:
Trei mari riscuri amenință stabilitatea băncilor din zona euro
Anterior, Eurostat a informat că România a avut, în noiembrie, cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 3,2%, la egalitate cu Estonia şi Ungaria. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în luna noiembrie 2018 până la 2%, de la 2,2% în luna octombrie, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 1,9% de la un nivel de 2,2% înregistrat în luna octombrie.
Banca Naţională a României (BNR) a păstrat la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat la 2,9%, de la 2,7%, prognoza pentru anul viitor, a anunţat, recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.