În primul rând, sancțiunile impuse Rusiei de Occident se resimt din ce în ce mai acut în zona de IT iar această criză are ramificații în toate domeniile.
Băncile și alte companii vor să achiziționeze cantități enorme de servere, piese de schimb și alte dispozitive pentru ca sistemul bancar să nu intre în colaps din cauze tehnice.
O altă mare problemă este faptul că din cauza mobilizării militare, începe să se simtă lipsa forței de muncă iar cel mai afectat domeniu este cel din industria electronică, notează publicația Kommersant.
Salariile angajaților de nivel mediu la producția rusă de circuite imprimate, tehnologie informatică și electronică în prima jumătate a anului au crescut cu 20-30%, spun participanții la piață și firmele de rectrtutare a forței de muncă, citate de publicația menționată.
Companiile deja vânează personal din alte regiuni, oferind plata pentru mutare și locuință. Creșterea salariilor va continua, dar nu va ajuta la rezolvarea problemei până când colegiile și universitățile nu vor crește numărul și calitatea absolvenților pentru industrie, spun experții.
Datele relevă că salariile muncitorilor care lipesc piese pe circuitele imprimate au crescut de la an la an cu 20%, până la 60 de mii de ruble pe lună, în timp ce pentru managerii de producție, doar cu 4%, până la 130 de mii de ruble pe lună.
În același timp, numărul total de locuri de muncă vacante pentru postul de operator pentru liniile de montaj în domeniul IT (fabricarea de echipamente, server, calculatoare, sisteme de stocare a datelor etc.) a crescut cu 23%, până la 294 de locuri de muncă vacante, iar în categoria "manager de producție IT", cu 89% , până la 429 de locuri de muncă vacante.
Totodată pe fondul plecării unui număr mare de producători străini din Federația Rusă și al cererii crescute de circuite imprimate pentru industria auto, echipamente medicale, computere și servere, producătorii pe bază de contract de astfel de produse au început să își extindă producția și să investească zeci de milioane de dolari în acest sens.
Specialiștii în recrutare spun că acestui ”cocktail” de cauze se mai acaugă unul și anume faptul că a ajuns acum în câmpul muncii o generație care s-a născut într-una din cele mai grave crize demografice din epoca post sovietică a Rusiei.
Angajatorii ruși fac apel la instituțiile responsabile ca timpul de pregătire în școală a tehnicienilor să nu mai fie scurtat deoarece aceștia nu pot fi formați corespunzător, chiar dacă piața muncii s-a contractat puternic.
Citește și:
Băncile din Rusia au o gravă problemă de hardware
Rusia ar putea interzice importul paralel ceea ce afectează afacerile dar și băncile din această țară.
Țările occidentale au pus embargou și penalizări severe Rusiei după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei ceea ce a dus la un război deosebit de sângeros.
Din această cauză s-a dezvoltat un sistem de import paralel dar care este posibil să fie interzis chiar de Kremlin.
Printre companiile care încearcă să își facă stocuri pentru vremuri grele se numără și banca Sberbank care a trimis recent furnizorilor și integratorilor de electronice cereri de achiziție de servere și sisteme de stocare a datelor (DSS) de la producători chinezi și americani, în valoare totală de peste 158 milioane de dolari, notează Kommersant.
La rândul său, unul dintre cei mai mari integratori IT din Rusia, Softline, a demarat importul unor cantități mari de astfel de echipamente. Pe fondul unei posibile restricții a importurilor paralele de echipamente informatice străine, companiile rusești încep să-și creeze stocuri. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.