Durata foarte scurtă de așteptare pentru transplant în China a pus pe gânduri Organizația Mondială a Sănătăți. Astfel, un ficat poate fi procurat într-o săptămână sau două, lucru nemaiauzit în alte țări ale lumii. De altfel, chiar un oficial din Ministerul Sănătății chinez admitea în 2005 că 95% din organele folosite pentru transplant provin de la persoanele condamnate la moarte. Chiar dacă OMS condamnă practica, ministrul adjunct al Sănătății o justifica prin faptul că țara sa nu are un program național pentru transplant. Recunoașterea oficială a survenit numai după ce un disident care a scăpat dintr-un lagăr de muncă din China a demonstrat în anii 90 că autoritățile prelevau organele celor condamnați la moarte.
Oriccum, explicațiile oficiale nu au convins astfel că OMS a cerut un raport cu a cărei elaborare a fost însărcinat fostul ministru de Externe din Canada, David Kilgour, și un activist pentru drepeturile omului, David Matas. În 2006, raportul Kilgour-Matas concluziona că ”sursa pentru 41.500 de transplanturi din perioada 2000-2005 rămâne neclarificată”, chiar și în pofida numărului mare de condamnați la moarte din China. Industria merge atât de bine încât bogătași din Statele Unite și Japonia merg în China pentru a face transplantul de la care au nevoie. Alte țări, precum Canada, au interzis cetățenilor lor să facă transplant în spitalele chinezești, iar Australia refuză să mai instruiască medici chinezi în tehnicile de transplant.
Citește și: Rinichi pentru transplant, livrat cu drona
Suspiciunile au fost alimentate de informații potrivit cărora practicanții Falun Gong, o religie apărută în anii 90 în China care a refuzat controlul statului asupra practicilor sale, sunt uciși deliberat în unele spitale pentru prelevarea organelor, aceasta fiind doar una dintre metodele brutale de represiune ale mișcării. Activistul american Ethan Gutmann a început, tot în 2006, o investigație privind aceste informații, investigație ale cărei rezultate le-a publicat în două cărți. În 2014, Gutmann estima că doar dintre militanții Falun Gong au fost uciși aproape 100.000 pentru organe, la care se adaugă uiguri, tibetani și disidenți politic. Estimarea s-a bazat pe o investigație riguroasă și prin discuții directe cu medici, polițiști, supraviețuitori din lagăre sau gardieni.
Există și estimări mult mai sinistre, făcute în baza coroborării informațiilor din mai multe surse. Astfel, o statistică din 2016 indica faptul că circa 1,5 milioane de chinezi, în majoritate membri Falun Gong, ar fi fost uciși pentru prelevarea de organe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.