Mai mult, specialiştii estimează că industria farma va continua să crească şi în acest an spre pragul de 70 miliarde de lei, în contextul presiunilor inflaţioniste de la nivelul economiei, precum şi al ridicării măsurilor de restricţie împotriva COVID-19, care au afectat temporar producţia de medicamente în anul 2020.
"Analiza KeysFin privind evoluţia pieţei farma în 2020 arată că industria farmaceutică locală a ajuns la un maxim istoric. Paradoxal, lupta împotriva COVID-19 a contribuit la sănătatea economiei, datorită aportului la bugetul de stat, dar şi a ecosistemului susţinut de aceste companii. Acest sector are în continuare potenţial de dezvoltare, în contextul în care pandemia nu a trecut, iar românii au înţeles că este nevoie şi de prevenţie, nu doar de tratament. Estimăm pentru anul 2021 o creştere a subcategoriei de suplimente, cu menţinerea acestei tendinţe şi în viitorul apropiat", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.
În anul 2020, rezultatul net al companiilor farma (Profit net minus Pierdere netă) a crescut cu aproape 19% faţă de anul precedent şi cu peste 346% faţă de nivelul anului 2010, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel din istorie, respectiv 3,2 miliarde de lei.
La polul opus, însă, analiştii KeysFin punctează o evoluţie îngrijorătoare a plăţilor restante în anul 2020, unde s-a înregistrat o dublare (un avans de aproape 100%), ajungând la 2,6 miliarde de lei. Astfel, aproape 50% dintre acestea au fost facturi restante ale companiilor farma către furnizori.
Producţia locală de farmaceutice este condusă în continuare de compania Terapia, care, în anul 2020, a înregistrat afaceri de 791 milioane de lei şi un rezultat net de aproape 192 milioane de lei, urmată de companiile Zentiva (cu afaceri de 558 milioane de lei şi un rezultat net de aproximativ 66 milioane de lei) şi Sandoz (cu afaceri de 427 milioane de lei şi un rezultat net de peste 10 milioane de lei).
În continuare, clasamentul este completat de Antibiotice, singura companie din top 5 care a înregistrat o scădere anuală, respectiv de -12,7% (cu afaceri de 341 milioane de lei şi un rezultat net de 26 milioane de lei) şi compania Biofarm, care a înregistrat cel mai mare avans anual din top 5 (+10,8%), înregistrând astfel afaceri de 216 milioane de lei şi un rezultat net de 54 milioane de lei.
Citește și Economia germană chiar DUDUIE! Ultimele calcule ale Bundesbank
În clasamentul lanţurilor de farmacii, conform cifrei de afaceri înregistrate în anul 2020, pe primul loc se află compania Senziblu., cu afaceri de aproximativ 2 miliarde de lei şi un avans de 6% faţă de anul precedent, urmată de Dona, cu afaceri de aproximativ 1 miliard de lei şi cea mai mare scădere anuală din top 5 (-2,9%) şi Help Net, cu afaceri de 979 milioane de lei şi o creştere anuală de 21,6%. Următoarele clasate sunt Farmacia Tei, cu 448 milioane de lei (cel mai mare avans anual din top 5, de 26,8%) şi Catena Hygeia S.R.L., cu 704 milioane de lei şi o scădere anuală de -2,6% din total.
Cu toate acestea, dacă se iau în considerare datele la nivel de grup, CATENA, prin cele peste 100 de entităţi separate, rămâne lider de piaţă. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, la nivelul anului 2020 erau disponibile datele financiare a 161 de producători de medicamente şi preparate farmaceutice şi peste 5.800 de comercianţi cu ridicata şi amănuntul ale acestor categorii de produse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.