”Fără o creștere considerabilă de personal, nu se va reuși dublarea preconizată a puterii eoliene instalate până în 2030”, a atras atenția Wolfram Axthelm, directorul asociației germane pentru energia eoliană. „Asta nu înseamnă că va există cu 100% mai mult personal, dar va fi o creștere semnificativă a numărului celor vor lucra în acest domeniu”, a adăugat el. „Vorbim despre zeci de mii de oameni”, a menționat omul de afaceri.
Pe de o parte, companiile se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă calificată, situație care se înregistrează în aproape toate sectoarele economice, o situație care durează de ceva timp. „Aproape toți caută oameni, se fac angajări, dar s-a intrat deja într-o competiție acerbă, pentru că nivelul de pregătire al candidaților lasă, de multe ori, de dorit, astfel că eforturile de a găsi personal pe măsura cerințelor au sporit substanțial”, a explicat Axthelm. În plus, companiile din industria eoliană mai trebuie să facă față consecințelor reducerilor enorme de personal din ultimii ani, o consecință a stagnării producției de turbine eoliene.
„Am pierdut aproximativ 50.000 de locuri de muncă în 2019/2020 în întreaga industrie”, a spus Axthelm. Aceasta corespunde cu aproximativ o treime din locurile de muncă. "Asta este povara grea pe care o purtăm astăzi. O situație similară se observă și în industria de catering. Odată ce a plecat și a găsit un nou loc de muncă, un înlocuitor nu se găsește pocnind din degete. Mai ales că, sunt foarte mulți cei care, după ce au plecat dintr-o firmă, o companie, povetesc altor cel puțin 10 persoane cât de rău a fost acolo, ce șefi și colegi răi a avut. Prin urmare, trebuie să mai treacă un timp pentru a recâștiga încrederea opiniei publice”, a detaliat interlocutorul agenției germane de presă.
Potrivit lui Axthelm, consecința este că ”noi, ca industrie trebuie să învățăm să ne facem mai vizibili. Au trecut vremurile când puteam spune că vom găsi oamenii de care avem nevoie rugându-i pe angajați să dea sfoară în țară, să-și îndemne rudele și prietenii să-și încerce norocul la noi. Nu, așa ceva nu se mai poate acum. Trebuie să ne facem cunoscute nevoile”.
De exemplu, sectorul eolian lucrează de aproximativ un an la un proiect finanțat de guvern cu compania energetică Leag: „Este vorba de a defini care sunt profilurile lor profesionale și de ce profiluri profesionale vom avea nevoie în viitor”, a spus Axthelm. . „Auzim adesea că tranziția energetică se traduce prin creștere de personal, dar culmea este că aproape nimeni nu încearcă să profite de această oportunitate. Mai ales în locurile unde lansăm un proiect. Oamenii vor să știe dacă existe perspective după ce proiectul respectiv va fi finalizat. Este iarăși un aspect la care trebuie să lucrăm, să dăm dovadă de mai multă responsabilitate și să le asigurăm celor care lucrează cu noi un viitor în regiunile lor de origine”.
Sectorul eolian vede un mare potențial în industria auto. Există mulți „oameni care nu mai au un loc de muncă în sectorul furnizării auto din cauza trecerii la mobilitatea electrică, dar care ar putea rămâne în propria afacere în sectorul eolian”, a spus Axthelm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.