Indicatorul Purchasing Managers (PMI) din Polonia, calculat de S&P Global, a urcat la 48,8 puncte în ianuarie, de la 48,2 puncte în decembrie, în timp ce în Cehia a crescut la 46,6 puncte în ianuarie, de la 44,8 puncte în decembrie. De la mijlocul lui 2022, ambii indicatori sunt sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei.
În Ungaria, indicatorul PMI publicat de Asociaţia ţări de logistică, achiziţii şi gestionare a inventarelor, a scăzut la 49,8 puncte în ianuarie, după două luni de creştere.
Studiile subliniază că lipsa comenzilor de la principalii parteneri comerciali din zona euro, cum ar fi Germania, încă afectează redresarea Europei Centrale, dependentă în prezent de revenirea cheltuielilor gospodăriilor.
Riscurile sunt în creştere în Europa, după ce sâmbătă preşedintele Donald Trump şi-a dus la îndeplinire ameninţarea cu război comercial şi a impus taxe vamale de 25% pentru produsele din Canada şi Mexic şi încă 10% în plus faţă de taxele existente la produsele chinezeşti. El a spus că măsuri comerciale ar putea fi "cu siguranţă" impuse UE dar nu a precizat când se va întâmpla.
Europa Centrală nu are o expunere directă semnificativă la piaţa SUA, dar reprezintă o parte importantă din lanţurile de producţie ale vecinilor occidentali şi se va confrunta cu o încetinire prin acele canale comerciale.
"Deşi Europa Centrală nu este în special dependentă de SUA ca sursă a cererii finale, taxele vamale se vor adăuga actualelor turbulenţe", avertizează analiştii de la Capital Economics.
Pe lângă dificultăţile provocate de slăbiciunea Germaniei şi taxele vamale americane, exportatorii din Polonia, cea mai mare economie din Europa Centrală este afectată de aprecierea zlotului.
Companiile din Polonia şi Cehia şi-au exprimat o încredere sporită în perspectivele viitoare de creştere, conform S&P Global, iar analiştii spun că firmele ungare sunt mult mai prudente deoarece se confruntă, în cel mai bun caz, cu o stagnare a industriei.
Săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe din Cehia a previzionat o creştere a economiei ţării în acest an la 2,3%, dar a avertizat că taxe vamale de 10% pentru produsele europene ar putea duce la o încetinire de 0,4 - 0,5 puncte procentuale a PIB-ului. Economiştii de la Raiffeisen susţin că datele PMI privind Cehia din ianuarie sunt puţin probabil să reprezinte un punct de cotitură pentru redresarea industriei cehe. "Previziunile privind creşterea economiei germane tind spre zero şi există ameninţarea războiului comercial", avertizează aceştia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.