Modificările succesive ale legislației, care au legiferat raportarea majorității beneficiilor de protecție și dă asistență socială la ISR, au transfonnat acest indicator de referință într-un element central al sistemului social.
Începand cu anul 2008 și, ulterior cu anul 2012, veniturile și calitatea vieții a sute de mii dă persoane depind de ISR, de pildă șomerii și persoanele pentru care alte legi speciale prevăd anumite beneficii sociale cum ar fi ajutorul social prevăzut de Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, ai alocației pentru susținerea familiei, indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, stimulentul de insertie prevazut de OUG nr.148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, alocația de plasament pentru copilul față de care s-a luat măsura plasamentului, precum și sumele care se acordă ucenicilor sau stagiarilor absolvenți ai învățamântului superior, pe perioada derulării contractelor de ucenicie, respectiv pe perioada contractului de stagiu, etc.
Inițiatorii unei legi care dorește ajustarea ISR spun că, cu toate acestea, valoarea ISR nu a fost ajustată din anul 2008.
Ajutor de șomaj pentru absolvenții de liceu ori facultate
Totodată ISR a devenit în anul 2012 unitatea de referință în raport cu care se stabilesc cuantumurile beneficiilor de asistență socială dar valoarea indicelui a rămas la 500 de lei. Din acel moment, in ciuda creșterii indicilor prețurilor de consum, dar și a nivelului salarial din România, valoarea ISR a rămas nemodificat chiar până acum.
În anul 2008, salariul minim brut era de 500 de lei iar salariul net de aprox. 400 de lei, ceea ce îndeamnă că valoarea ISR era de 80% din salariul minim.
La ora actuală, la un ISR de 500 de lei iar salariul minim brut pe economie este de 2230 lei, net fiind 1340 lei, raportul ajungând de 2,7 mai mare decât ISR în condițiile în care indicele prețului de consum a crescut în ultimii 11 ani cu 137%.
Practic, indemnizagia de șomaj a ajuns să reprezinte azi o sumă modică, media indemnizației de șomaj pe anul 2018 fiind de 460 lei pentru șomerii cu experiență in muncă (date INS, Tempo). Aceaste sume transfomă beneficiarii indemnizației de șomaj în persoane aflate in risc de sărăcie, având în vedere că pragul sărăciei în România era în 2018 de la 662 de lei.
Conform unui proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat, ISR va fi majorat la nivelul de 1200 de lei iar modificarea acestuia se va face anual prin hotărâre de guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.