Banca VEB Russia și Reserve Bank of India au finalizat lucrările de înființare a propriului sistem internațional de transferuri de plăți între cele două țări, a anunțat ziarul indian Economic Times, citând surse.
În urmă cu aproape o lună și jumătate, țările occidentale au impus sancțiuni drastice Rusiei după ce Kremlinul a ordonat invadarea Ucrainei. Printre altele, a fost blocat accesul instituțiilor bancare rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT.
Noul sistem ar putea fi introdus în decurs de o săptămână pentru a permite "transmiterea neîngrădită a documentelor de import sau de export pentru tranzacțiile în rupii și ruble".
Potrivit publicației, India a oferit Rusiei mai multe opțiuni pentru platformele de tranzacționare. Versiunea finală va fi instalată la sediile Reserve Bank of India și VEB Russia.
De asemenea, publicația a anunțat că reprezentanții băncilor centrale din Rusia și India se vor întâlni la începutul lunii aprilie pentru a discuta despre cadrul juridic și de reglementare. Printre altele, în cadrul reuniunii se va vorbi despre instrumentele juridice prin care pot fi facilitate comerțul bilateral și tranzacțiile bancare.
India este interesată să continue comerțul bilateral din cauza dependenței sale de petrol și de livrările de arme din Rusia. SUA a făcut presiuni asupra Indiei pentru a pune capăt relațiilor comerciale cu Rusia.
Citește și Putin revine la metoda lui preferată, ȘANTAJUL pe față! Avertismentul Moscovei
Între timp, cotidianul rus Kommersant a anunțat că gigantul gazelor naturale Gazprom analizează opţiunile în privinţa opririi livrărilor de gaze către ţările "neprietenoase" şi evaluează posibilele consecinţe. Informația a fost difuzată pe surse, neidentificate, firește, dar este evident că în Rusia de astăzi, unde tot ce scrie presa este cu aprobare de sus, o astfel de sursă nu poate fi decât Kremlinul.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Moscova nu va mai accepta decât rubla ca mijloc de plată pentru livrările de gaze naturale către ţările "neprietenoase", inclusiv statele membre ale Uniunii Europene. Noul sistem de plăţi cerut de Moscova ar urma să intre în vigoare la 1 aprilie.
Statele membre UE, unde Gazprom livrează 40% din gazele sale naturale, au anunţat că refuză să plătească gazele ruseşti în ruble.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.