Publicitate
India a anunţat sâmbătă că interzice exporturile de grâu, la numai câteva zile după ce preconiza un nivel record al livrărilor anul acesta, transmite Reuters.
Măsura luată din cauza caniculei care a afectat recolta ar putea duce la o scumpire a grâului pe plan mondial, după ce piaţa internă a înregistrat deja cotaţii fără precedent, până la 322,71 dolari tona.
Un dealer din New Delhi a apreciat că producţia naţională va fi anul acesta de 100 de milioane de tone, sub aşteptări, iar achiziţiile de grâu ale guvernului indian au scăzut cu peste 50%.
Achizitorii internaţionali contau pe exporturile din India, al doilea mare producător de grâu din lume, deoarece resursele din zona Mării Negre au scăzut puternic în urma invaziei ruse în Ucraina. Înainte de interdicţie, India conta pe exportul a 10 milioane de tone de grâu în anul fiscal început la 1 aprilie.
Guvernul de la New Delhi a anunţat că vor fi permise doar exporturile în baza unor scrisori de credit deja emise şi cele către ţări care solicită grâu din motive de securitate alimentară. Reuters apreciază că deficitul de grâu de pe pieţele internaţionale va afecta în primul rând consumatorii săraci din Africa şi Asia.
Citește și Vlad Gheorghe: În România nu mai există nicio fabrică de sticlă
Aflat, recent, în platoul DCNews TV, fostul ministrul al Agriculturii, Petre Daea, a fost întrebat dacă ne aflăm în pragul unei crize alimentare.
”Toată lumea și-a deschis porii, cum le spun eu au început gurile celulelor să se deschidă că există criză, dar criza aceasta alimentară și lipsa hranei pe glob nu este de ieri sau de alaltăieri. Când FAO spunea, cu ani de zile în urmă, cu datele statistice pe masă, că la fiecare șase secunde pierdem un copil din cauza foametei, deciziile planetare s-au îndreptat în alte direcții”, a răspuns fostul ministru.
”Dar iată că acum, când s-a pus degetul și pe cocoșul armei, am început să ne uităm și la aceste aspecte pe care le-am avut, cel puțin ca avertisment, în planul nostru de acțiune, înțelegând aici deciziile politice și de deciziile administrative. Eu am spus-o și o repet: războiul stomacurilor goale este mai periculos și mai devastator decât cel cu arma”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.