O serie de beneficii care se calculează în raport cu Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează odată cu creșterea acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din 2023 la 1 martie 2024, rată care pentru 2023 este de 10,4%. Astfel, valoarea ISR se majorează, din martie, de la 598 de lei la 660 de lei.
Care sunt prestațiile care se majorează
Prima de inserție - de trei ori valoarea ISR
Subvenția pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială - nu mai mult de patru ori valoarea ISR;
Stimulentul lunar pentru angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenți pe perioada vacanțelor - 50% din valoarea ISR;
Valoarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului - pragul minim al acesteia crește la 1.651 de lei (de la 1.496 de lei);
Alocația lunară de plasament crește de la 1.082 de lei la 1.194 de lei;
Valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil, crește la 2.245 de lei, iar valoarea indemnizației de sprijin la 793 de lei.
Indemnizația de şomaj pentru absolvenți - se acordă timp de 6 luni şi este 50% din ISR;
Indemnizația de șomaj: Valoarea ISR pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; Valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale în funcție de stagiul de cotizare;
Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități
Pentru persoanele încadrate cu ”handicap grav”, cuantumul total crește de la 599 de lei la 662 de lei;
Pentru persoanele încadrate cu ”handicap accentuat”, cuantumul total crește de la 449 de lei la 496 de lei;
Pentru persoanele cu dizabilități încadrate în gradul „handicap mediu”, bugetul complementar crește de la 72 la 80 de lei.
Venitul Minim de Incluziune
Prin excepție, în anul 2024 VMI se indexează de două ori: odată la 1 ianuarie cu rata inflației pe anul 2022, și odată în martie cu rata inflației pe anul 2023. Astfel, venitul net lunar până la care se acordă componentele sale crește de la 313 lei la 346 lei, de la 456 lei la 504 lei în cazul persoanei vârstnice de peste 65 de ani, iar pentru componenta de ajutor pentru familia cu copii pragul crește de la 795 lei la 879 lei.
Tot ce trebuie să știi despre Venitul Minim de Incluziune
Venitul minim de incluziune (VMI) este un beneficiu de asistență socială acordat familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, cu scopul de a preveni și combate sărăcia și riscul de excluziune socială. Acest program combină ajutoarele sociale existente și are următoarele caracteristici:
Sprijin pentru incluziune
Înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG).
Se aplică până la un venit net lunar ajustat de 400 de lei inclusiv pentru persoanele singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani1.
Scopul său este prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială.
Sprijin pentru familiile cu copii
Se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere, cu vârsta de până la 18 ani.
Înlocuiește alocația pentru susținerea familiei (ASF).
Scopul este prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație.
Cine poate solicita VMI?
VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile de acordare.
Solicitanții VMI trebuie să îndeplinească condițiile generale și specifice prevăzute de lege pentru fiecare componentă a VMI.
Înregistrarea solicitanților
Toți beneficiarii actuali de VMG și ASF trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 1 noiembrie și până la 31 decembrie 2023.
Aceasta este o măsură esențială pentru a nu pierde dreptul la VMI odată cu aplicarea legii de la 1 ianuarie 20242.
ISR se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de INS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.