Concret, proiectul propune acordarea de stimulente financiare pentru persoanele care au în îngrijire mai mult de doi copii.
"Statul român are obligaţia de a promova şi susţine politici publice prin care să încurajeze stimularea natalităţii şi sprijinirea familiilor în România. Creşterea natalităţii reprezintă o condiţie esenţială pentru asigurarea securităţii economice si sociale a societătii româneşti", se arată în proiect.
Iată, concret, care sunt prevederile acestui document:
Măsuri pentru stimularea natalităţii
Art. 2 - Persoanele care au în îngrijire mai mult de 2 copii în vârstă de până la 18 ani, beneficiază de o indemnizaţie lunară, după cum urmează:
e) echivalentul unui salariu minim net lunar pentru cele care au 3 copii;
f) echivalentul unui salariu minim net şi jumătate pentru cele care au 4 copii;
g) echivalentul a două salarii minim nete pentru cele care au 5 copii;
h) echivalentul a două salarii minim nete şi jumătate pentru cele care au 6 copii şi mai mult.
Art. 3 - Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele prevăzute la art.2 pentru a beneficia de indemnizaţia lunară sunt:
a) să aibă în îngrijire trei sau mai mulţi copii;
b) să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii la momentul depunerii cererii. În situaţia în care beneficiar va fi mama, aceasta trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit într-o perioadă de 12 luni în ultimii doi ani dinaintea naşterii/adopţiei copilului iar după expirarea concediului de creştere a copilului pentru care aceasta a optat, să realizeze venituri de natură salarială sau din pensii.
c) să aibă domiciliul în România;
d) să aibă cetăţenie română;
e) copiii aflaţi în îngrijirea persoanelor prevăzute la art.2 să fie înscrişi într-o unitate de învăţământ, după împlinirea vârstei de 3 ani.
Art.4 - În cazul neîndeplinirii condiţiilor de la art.3 lit a) survenite prin pierderea custodiei copilului sau prin decesul acestuia, persoanele îşi pierd drepturile prevăzute la art.2.
Art.5 - În cazul în care copiii sunt întreţinuţi de două persoane, indemnizaţia lunară prevăzută la art.2 se atribuie unui singur părinte, conform înţelegerii între părţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.