În prezent, sumele încasate de aceste categorii de români au fost indexate în 2018, dar plafonate la nivelul anului 2018 până în 2021. Inițiatorii proiectului de lege consideră că această înghețare a cuantumului trebuie modificată, deoarece mai sunt 33.485 de beneficiari ai acestor prevederi, care au drepturi cu caracter reparatoriu pentru tot ce au îndurat.
Proiectul prevede dublarea indemnizațiilor acordate și indexarea acestora, anual, cu rata inflației. Se propune ca persoanele persecutate politic să primească o indemnizație lunară de 800 de lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.
Citește și Primești pensie chiar dacă nu ai muncit. Ce trebuie să faci
De asemenea, persoanele care fost internate abuziv în spitale de psihiatrie sau au fost plasate la domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu pensionale, ar urma să beneficieze de o indemnizație lunară de 400 de lei pentru fiecare an petrecut în condiții inumane.
Proiectul de act normativ, care vine să modifice decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic, precizează că ambele tipuri de indemnizații se mjorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației realizată pe anul precedent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.