Deci, de duminică, punctului de pensie va ajunge la 1.265 lei, față de 1.100 în prezent. Creșterea este prevăzută atât de Ordonanța 114, cât și de noua reglementare a pensiilor - Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. Anul următor, tot de la 1 septembrie, punctul de pensie va cunoaște o majorare substanțială, urcând de la 1.265 de lei la 1.775 de lei, iar în 2021, tot la 1 septembrie, punctul de pensie va mai crește cu 100 de lei.
Dacă pensiile pe care le primesc sunt foarte mici, pensionarii din sistemul public, dar și din cel militar, pot beneficia de o indemnizație socială pentru pensionari. Și valoarea acesteia va crește de la 1 septembrie, ajungând la valoarea de 704 lei (acum este 640 de lei). Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, pot beneficia de “indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.
Citește și Majorarea pensiei cu ajutorul contractului de asigurare socială
Din 2021 însă, când noua lege a pensiilor va intra în vigoare, întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiilor sociale pentru pensionari) se va schimba. Legiuitorul a decis ca pensia minimă să se acorde diferențiat, raportat la salariul minim brut și la anii de cotizație ai solicitantului. În niciun caz, nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.