În același timp, pot fi considerați șomeri și pot cere indemnizația de șomaj inclusiv absolvenții în vârstă de cel puțin 16 ani, care nu s-au putut angaja într-o perioadă de 60 de zile de la terminarea școlii chiar dacă nu au stagiu minim de cotizare, adică 12 luni în ultimii doi ani abteriori depunerii cererii. Altă condiție extrem de importantă pe care trebuie s-o îndeplinească cei ce vor să solicite indemnizația de șomaj este înregistrarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința.
Valoare
După cum stabilește Legea nr. 76/2002, valoarea indemnizației de șomaj depinde de stagiul de cotizare, astfel:
- 75% din valoarea ISR (375 de lei) la un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
- 75% din valoarea ISR plus o sumă calculată prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
3% la un stagiu de minimum trei ani;
5% la un stagiu de minimum cinci ani;
7% la un stagiu de minimum zece ani;
10% la un stagiu de minimum 20 de ani.
Absolvenții de peste 16 ani și fără loc de muncă beneficiază de un ajutor de șomaj de 250 de lei, sumă care se acordă timp de șase luni.
Citește și Vechime în muncă. Reguli schimbate pentru pensionare
Documentele necesare
Conform informațiilor disponibile pe website-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă persoanele interesate trebuie să depună următoarele acte:
- actul de identitate, în original;
- actele de studii şi de calificare, în original şi în copie;
- adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale;
- acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că persoana nu realizează venituri sau că realizează, din activităţi autorizate legal, venituri mai mici decât valoarea ISR.
Însă, în funcție în funcție de situația exactă în care se află fiecare solicitant al ajutorului de șomaj, lista documentelor necesare poate fi mai mare. De exemplu, poate fi necesară prezentarea carnetului de muncă (original și copie), dacă este cazul, sau a unui act din care să rezulte data încetării motivului pentru care au fost suspendate raporturile de muncă sau de serviciu. Lista tuturor actelor ce pot fi cerute se găsește aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.