Producătorii de șampanie din Franța au solicitat vineri o reducere a cantității de struguri recoltate în acest an, după ce vânzările de șampanie au înregistrat o scădere de peste 15% în prima jumătate a anului, într-un context economic marcat de incertitudine, relatează Reuters.
În primele șase luni ale acestui an, producătorii francezi de șampanie au livrat 106,7 milioane de sticle, o scădere de 15,2% față de aceeași perioadă din 2023, aproape revenind la nivelul din 2019.
"Situația geopolitică și economică dificilă, alături de inflația generalizată, afectează consumul gospodăriilor. În plus, șampania resimte efectele suprastocurilor acumulate de retaileri în 2021 și 2022", a declarat David Chatillon, președintele Uniunii Caselor de Șampanie (UMC), într-un comunicat al Comitetului Champagne.
Condițiile meteo nefavorabile din acest an, incluzând înghețul, umezeala și mucegaiul, au afectat recolta de struguri din regiunea Champagne. În aceste circumstanțe, Comitetul Champagne a stabilit un plafon maxim de 10.000 de kilograme de struguri per hectar, în scădere față de plafonul de 11.400 kilograme pe hectar din 2023.
Majoritatea sticlelor de șampanie sunt obținute prin amestecul mai multor recolte de struguri, utilizând stocuri din anii precedenți, ceea ce poate compensa recoltele slabe.
Nu este prima dată când regiunea Champagne se confruntă cu pierderi semnificative din cauza înghețului și mucegaiului. În 2021, randamentul a scăzut cu 25% față de media multianuală, recolta atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 35 de ani.
Culesul strugurilor este planificat să înceapă în jurul datei de 10-12 septembrie. Spre deosebire de anul trecut, Comitetul Champagne nu a prezentat prognoze pentru vânzările și exporturile de șampanie din 2024.
Anual, aproximativ 300 de milioane de sticle de șampanie franțuzească, care beneficiază de indicație geografică strict controlată, sunt vândute la nivel global, în timp ce peste un miliard de sticle sunt stocate în pivnițe, așteptând momentul potrivit pentru a fi savurate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.