Renault SA a renunţat la planurile de a lista Ampere, divizia sa de vehicule electrice (EV), schimbând strategia din cauza lipsei de apetit pentru vânzările de acţiuni, pe fondul încetinirii cererii pentru EV, a anunţat producătorul auto francez, transmit Reuters şi Bloomberg.
Acesta a citat condiţiile nefavorabile de pe piaţă şi a precizat că generarea mai puternică de numerar a eliminat necesitatea de a obţine noi fonduri pentru Ampere. Iniţial, listarea era programată să aibă loc în primăvara lui 2024.
Directorul general al Renault, Luca de Meo, miza pe o evaluare cuprinsă între 8 şi 10 miliarde de euro pentru IPO-ul diviziei Ampere, aproape tot atât de mult cât capitalizarea de piaţă a Renault, de 10,1 miliarde de euro.
Conform datelor Bloomberg, piaţa globală pentru IPO (Oferte Publice Iniţiale) a scăzut anul trecut la cel mai redus nivel din peste un deceniu, pe fondul majorării dobânzilor.
Cererea pentru EV s-a redus, o serie de producători auto amânând lansarea de noi modele. Renunţarea la listarea Ampere vine la mai puţin de o săptămână după ce Tesla a previzionat în 2024 "un ritm de creştere semnificativ mai redus", ceea ce a dus la cel mai scăzut nivel al acţiunilor din ultimele opt luni.
"Avem banii pentru a realiza proiectul aşa cum ni l-am propus, fără a merge pe piaţă. Cred că este de asemenea o veste bună, vă spun că afacerea funcţionează, generează suficient numerar", le-a spus luni jurnaliştilor şeful Renault.
Acesta a adăugat că Renault discută cu alţi producători auto posibilitatea punerii în comun a platformelor pentru dezvoltarea EV, ceea ce ar putea ajuta industria Europei să concureze cu vehiculele pe baterii mai ieftine din China. Luca de Meo a dat asigurări că nu există nicio legătură între aceste discuţii şi decizia de a renunţa la listarea Ampere.
Noua divizie Ampere va propune în total şapte modele până în 2031: Megane E-Tech, Scenic E-Tech, Renault 5, Renault 4, Legend, precum şi două modele suplimentare. De la un obiectiv de 300.000 de vehicule vândute în 2025, Ampere se aşteaptă să vândă 1 milion de vehicule în 2031, echivalentul unei cote de piaţă de 10%. De asemenea, Ampere vizează o cifră de afaceri de 10 miliarde de euro în 2025, faţă de 46 de miliarde de euro pentru întregul grup Renault în 2022.
Obiectivul este o cifră de afaceri de 25 de miliarde de euro în 2031, adică o rată anuală de creştere de peste 30% între 2023 şi 2031.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.