În prezent, Uniunea cu 27 de membri investeşte 1,16 % din VNB-ul UE-27, inclusiv prin Fondul European de Dezvoltare. Prin urmare, bugetul propus de Comisia Europeană este deja mai mic în comparaţie cu bugetul actual. Dacă bugetul UE va fi redus şi mai mult, va fi dificil pentru Uniune să îşi îndeplinească priorităţile şi să le ofere atât fermierilor, studenţilor şi cercetătorilor europeni, cât şi celorlalte sute de mii de beneficiari ai bugetului UE sprijinul de care au atât de mare nevoie. Astfel, liderii ar trebui să aibă în vedere un buget realist, care să atingă obiectivele stabilite, susţine Comisia Europeană.
Uniunea Europeană cere detalii despre Libra
Înainte de reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie, Comisia Europeană i-a invitat pe şefii de stat sau de guvern din UE să ofere îndrumare politică şi să dea un nou impuls negocierilor pentru ca, înainte de sfârşitul anului, să se ajungă la un acord privind un buget al UE modern, echitabil şi echilibrat pe termen lung pentru perioada 2021-2027.
Următorul cadru financiar multianual (CFM) ar trebui să fie adaptat provocărilor actuale şi viitoare, astfel încât UE să poată răspunde aşteptărilor cetăţenilor. Comisia Europeană a prezentat principalele puncte pe care liderii UE trebuie să le analizeze şi referitor la care să indice o direcţie pentru a se ajunge la un acord rapid. Printre acestea se află: un nivel global al finanţării care să corespundă priorităţilor comune ale Uniunii, un buget modern care să asigure un echilibru corect între politici şi să pună un accent puternic pe valoarea adăugată a UE, o abordare mai transparentă a finanţării bugetului UE şi introducerea unor noi surse de venit pentru a sprijini priorităţile şi a reduce sarcina asupra contribuţiilor naţionale precum şi o mai mare coerenţă a politicilor, prin asigurarea unei legături mai strânse între finanţare şi priorităţile de politică şi prin consolidarea instrumentelor care protejează bugetul UE de deficienţele în domeniul statului de drept.
Adoptarea unor decizii strategice privind aceste elemente ar trebui să contribuie la avansarea negocierilor în curs cu privire la următorul buget pe termen lung al UE, scopul fiind ajungerea la un acord până la sfârşitul anului, astfel cum au convenit liderii UE în luna iunie, menţionează Comisia Europeană.
Este pe locul 5 într-un top al companiilor din Europa de Sud Est
În lunile mai şi iunie 2018, Comisia a prezentat o propunere pentru un nou buget pe termen lung, modern şi strâns corelat cu priorităţile Uniunii, inclusiv propuneri legislative pentru cele 37 de programe sectoriale. S-au realizat deja multe pornind de la această propunere, atât în cadrul Parlamentului European, cât şi al Consiliului. S-au înregistrat progrese cu privire la cadrul general şi la multe dintre propunerile sectoriale, apreciază executivul comunitar.
În prezent, câteva dintre cele mai bogate state membre ale UE beneficiază de reduceri pentru contribuţia la bugetul UE (cunoscute şi sub denumirea de corecţii) şi, prin urmare, plătesc mai puţin decât ar trebui să plătească raportat la venitul lor naţional brut pe cap de locuitor. Retragerea din Uniune a Marii Britanii (în favoarea căruia a fost introdus sistemul de corecţii în 1984) oferă ocazia de a reforma partea de venituri a bugetului UE şi de a transforma un sistem care a devenit opac şi distorsionat. Liderii ar trebui să profite de această ocazie şi să susţină un mod mai echitabil de finanţare a bugetului UE, susţine Comisia Europeană, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.