Publicitate
Potrivit unui studiu realizat de oameni de știință britanici și australieni, dereglările climatice amplifică pretutindeni în lume riscurile de incendii. O stare de fapt care se va agrava până la sfârșitul acestui deceniu. ”Incendiile din Australia ne arată, practic, care ar fi condițiile normale într-o lume a viitorului mai caldă cu 3 grade Celsius”, explică Richard Betts, profesor la Serviciul național de meteorologie al Marii Britanii, unul dintre autorii raportului publicat pe site-ul ScienceBrief.
Cercetătorii au examinat 57 de lucrări privind impactul încălzirii climatice asupra incendiilor. Toate arată o creștere a frecvenței și severității perioadele în care condițiile meteo favorizează propagarea focului, când temperaturile ridicate combinate cu umiditate, lipsă de precipitații și vânturi puternice amplifică pericolul apariției focarelor de incendiu. O realitate devenită deja mondială, cu excepția câtorva regiuni izolate. La scară globală, perioadele când sunt întrunite toate condițiile au crescut cu 20% ca durată din 1979 până în 2013.
Citește și UE declară război schimbărilor climatice. Un plan ambițios
Experții subliniază că, dacă până acum Siberia a fost ferită de astfel de fenomene, iar în Australia incendiile erau locale și destul de restrânse ca teritoriu, după dezastrul de anul acesta, este evident că se intră într-o etapă nouă. ”Modele elaborate pe calculator pe baza unei uriașe baze de informații, scot în evidență o înmulțire a incendiilor extreme: este vorba de acele incendii devastatoare care se produc o dată la 100 de ani, dar care acum pot izbucni în Europa la fiecare cinci, cel mult 50 de ani”, avertizează oamenii de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.