În timp ce o bună parte a Europei este lovită de un al doilea val de caniculă extremă în mai puțin de o lună, două noi studii distincte analizează tendințele istoriei climatice din ultimii 2000 de ani. Cercetătorii au folosit datele privind evoluția temperaturilor pornind de la 700 de indicatori: cercurile arborilor, calotele de gheață, sedimentele lacustre, etc.
Un prim studiu, publicat în revista Nature, scoate în evidență faptul că, în timpul ”scurtei ere glaciare” (din 1300 până în 1850), frigul nu a pus stăpânire pe întreaga planetă, geruri puternice înregistrându-se doar în Europa și Statele Unite. ”Dacă ne uităm în urmă, vom găsi fenomene regionale, dar nici unul de anvergură mondială”, explică Nathan Steiger de la Universitea Columbia, din New York. ”Acum însă, încălzirea este globală. 98% din globul pământesc s-a încălzit după revoluția industrială”, a adăugat el.
Citește și NASA confirmă: Totul se va schima pe Terra
Un al doilea articol, din Nature Geoscience, examinează media variațiilor de tempertură pe perioade scurte, de câteva decenii fiecare. Concluzia este foarte clară: în nici un moment de la începutul erei noastre, temperaturile nu au crescut atât de rapid și de regulat ca acum, adică de la începutul secolului al XX-lea.
”Rezultatul studiului nostru arată caracterul extraordinar al schimbărilor climatice la care suntem martori”, a punctat Raphael Neuko, de la Universitatea din Berna, coautorul lucrării de cercetare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.