Aurul este folosit uneori în medicină pentru a trata anumite patologii precum durerile articulare. Aurul era socotit a fi inalterabil, oamenii de știință crezând că celulele pot stoca aurul fără să îl altereze.
Cu toate acestea, biologii francezi de la laboratoarele Matter and Complex Systems din Paris tocmai au demonstrat că acest lucru nu este adevărat.
Cu ajutorul unui microscop electronic, cercetătorii au urmărit evoluția nanoparticulelor de aur în interiorul celulelor din piele, timp de 6 luni. După două săptămâni, nanoparticulele se aflau în ”coșul de gunoi” al celulelor, în lizozomi.
Citeșre și: Piele artificială pentru dispozitivele mobile. La ce folosește VIDEO
Proteinele umane ”rup” atomii de aur.
După alte câteva săptămâni, nanoparticulele se degradaseră, iar cristale de aproimativ 2nm erau organizate în foițe.
Acestea sunt proteinele numite metalotioneina care a capturat atomii de aur”, a explicat Alice Balfourier, care a participat la experiment. Ozidarea a intervenit în lizizimi, atomii de aur au fost rupți din nanoparticule, cu alte cuvinte, au fost dizolvați”.
Nano foițele au putut fi observate deja la pacienții care au fost tratați cu aur împotriva artritei reumatoide dar fără să le pună în pericol viața.
”Însă întrebare rămâne deschisă legat de toxicitatea nanoparticulelor de aur și abilitatea de a fi eliminate din organism”, au concluzionat cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.