Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut miercuri la 7,30% de la 7,31% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.
O valoare similară nu a mai fost atinsă din data de 5 februarie 2010.
La începutul anului 2022 indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,57% de la 7,58%.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7,93% de la 7,94%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Peste 230.000 mp de spaţii de retail au ca termen de livrare sfârşitul anului 2023, în România
Peste 230.000 de metri pătraţi de spaţii ar putea fi livraţi pe piaţa de retail din România, în 2023, ceea ce reprezintă maximul ultimilor şase ani, estimează consultanţii Cushman & Wakefield Echinox.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis miercuri Agerpres, dezvoltatorii au livrat, anul trecut, aproximativ 100.000 mp de spaţii de retail, din care 80% au fost parcuri de retail, iar printre oraşele care au beneficiat de astfel de investiţii s-au aflat: Bucureşti, Timişoara, Piteşti, Turda, Baia Mare, Slatina şi Miercurea Ciuc.
Cât priveşte estimările pentru 2023, livrările vor creşte semnificativ, în condiţiile în care, în prezent, peste 230.000 mp spaţii de retail sunt în construcţie şi au ca termen de livrare finalul anului. Această suprafaţă reprezintă un maxim al ultimilor şase ani, conform specialiştilor.
Datele centralizate de Cushman & Wakefield Echinox arată că, în ultimul trimestru din 2022, au fost livrate proiecte de retail cu o suprafaţă cumulată de 20.000 mp. Stocul de spaţii de retail la nivel naţional se situa, la finalul anului trecut, la nivelul de 4,2 milioane mp, din care 56% reprezintă facilităţi de tip mall, 38% parcuri de retail şi 6% galerii comerciale.
"După o perioadă de câţiva ani în care atenţia dezvoltatorilor a fost către parcurile de retail, acestea din urmă cumulând peste 80% din noile livrări, în următorii trei ani activitatea de dezvoltare va fi dominată de proiectele de tip mall, proiecte ce reprezintă mai mult de 60% din totalul spaţiilor noi estimate a fi construite până în 2025 la nivel naţional", se menţionează în comunicat.
La ora actuală, aproape 600.000 mp spaţii de retail se află în diferite stadii de construcţie, cu termene de livrare în perioada 2023-2025. Aproximativ 40% din această suprafaţă ar putea fi construită până la finalul anului, iar printre cei mai activi dezvoltatori se regăsesc: Prime Kapital - MAS Real Estate, NEPI Rockcastle, Scallier, AFI Europe şi Oasis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.