Trump a declarat că noile tarife vor intra în vigoare miercuri, dacă Beijingul nu renunță la propriile taxe de 34% impuse săptămâna trecută asupra produselor americane — măsuri adoptate ca reacție la o rundă anterioară de taxe similare aplicate de SUA.
„Toate discuțiile cu China vor fi suspendate!”, a scris liderul de la Casa Albă pe rețelele de socializare.
Anunțul a adâncit turbulențele de pe burse, deja afectate de impunerea, sâmbătă, a unui tarif general de 10% asupra tuturor importurilor din SUA, cu un nou val de taxe – de până la 50% – programat pentru această săptămână.
Indicii bursieri americani au întrerupt temporar scăderile după ce un zvon despre o posibilă pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor a circulat în presă, dar Casa Albă a calificat rapid informația drept „fake news”, iar piețele au reintrat pe trend descendent. S&P 500 se îndrepta luni spre o scădere de 20% față de maximul din februarie.
Șocul s-a extins și în piețele asiatice și europene, unde temerile privind prețuri mai mari, cerere în scădere și riscul unei recesiuni globale au dus la vânzări în masă. Goldman Sachs a majorat șansele unei recesiuni în SUA la 45%.
Uniunea Europeană a anunțat că va începe să aplice săptămâna viitoare propriile tarife ca răspuns la cele impuse de Washington, dar a reiterat disponibilitatea de a negocia un acord de tip „zero pentru zero”.
„Mai devreme sau mai târziu vom ajunge la masa negocierilor și vom găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți”, a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic.
De partea sa, administrația Trump susține că președintele duce la îndeplinire promisiunea de a inversa politicile comerciale liberale ale ultimelor decenii, despre care consideră că au afectat economia americană.
„Președintele dublează miza pe ceva ce știe că funcționează. Dar e deschis la negocieri cu toți partenerii care vin cu oferte bune pentru industria și agricultura americană”, a declarat Kevin Hassett, consilier economic al Casei Albe, la Fox News.
China a calificat comportamentul lui Trump drept „bullying economic”, iar autoritățile de la Beijing au intervenit pe bursă pentru a opri prăbușirea piețelor după scăderile severe înregistrate luni în China continentală și Hong Kong. În Taiwan, bursa a scăzut cu aproape 10% – cea mai mare corecție procentuală într-o singură zi din istorie.
Reacțiile critice nu au întârziat nici din partea liderilor financiari americani. CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, a avertizat asupra efectelor de durată ale tarifelor, în timp ce miliardarul Bill Ackman a vorbit despre un posibil „iarnă nucleară economică”.
Elon Musk, unul dintre susținătorii lui Trump în campania de reducere a cheltuielilor publice, a cerut în weekend eliminarea completă a tarifelor între SUA și Europa. Consilierul comercial al lui Trump, Peter Navarro, l-a ironizat însă pe Musk, spunând că este doar „un asamblator de mașini”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.