În timp ce pieţele globale sunt în picaj, Trump nu cedează şi amenință cu dublarea tarifelor impuse Chinei

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Donald Trump a relansat luni ofensiva comercială împotriva Chinei, amenințând cu impunerea unor tarife suplimentare de 50% asupra importurilor chineze, alimentând temerile privind o nouă escaladare a războiului comercial care a șters deja trilioane de dolari din piețele globale, transmite Reuters.

Trump a declarat că noile tarife vor intra în vigoare miercuri, dacă Beijingul nu renunță la propriile taxe de 34% impuse săptămâna trecută asupra produselor americane — măsuri adoptate ca reacție la o rundă anterioară de taxe similare aplicate de SUA.

 

„Toate discuțiile cu China vor fi suspendate!”, a scris liderul de la Casa Albă pe rețelele de socializare.



Anunțul a adâncit turbulențele de pe burse, deja afectate de impunerea, sâmbătă, a unui tarif general de 10% asupra tuturor importurilor din SUA, cu un nou val de taxe – de până la 50% – programat pentru această săptămână.

Indicii bursieri americani au întrerupt temporar scăderile după ce un zvon despre o posibilă pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor a circulat în presă, dar Casa Albă a calificat rapid informația drept „fake news”, iar piețele au reintrat pe trend descendent. S&P 500 se îndrepta luni spre o scădere de 20% față de maximul din februarie.

Șocul s-a extins și în piețele asiatice și europene, unde temerile privind prețuri mai mari, cerere în scădere și riscul unei recesiuni globale au dus la vânzări în masă. Goldman Sachs a majorat șansele unei recesiuni în SUA la 45%.

 

Uniunea Europeană a anunțat că va începe să aplice săptămâna viitoare propriile tarife ca răspuns la cele impuse de Washington, dar a reiterat disponibilitatea de a negocia un acord de tip „zero pentru zero”.

 

„Mai devreme sau mai târziu vom ajunge la masa negocierilor și vom găsi un compromis acceptabil pentru ambele părți”, a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic.

De partea sa, administrația Trump susține că președintele duce la îndeplinire promisiunea de a inversa politicile comerciale liberale ale ultimelor decenii, despre care consideră că au afectat economia americană.

„Președintele dublează miza pe ceva ce știe că funcționează. Dar e deschis la negocieri cu toți partenerii care vin cu oferte bune pentru industria și agricultura americană”, a declarat Kevin Hassett, consilier economic al Casei Albe, la Fox News.

China a calificat comportamentul lui Trump drept „bullying economic”, iar autoritățile de la Beijing au intervenit pe bursă pentru a opri prăbușirea piețelor după scăderile severe înregistrate luni în China continentală și Hong Kong. În Taiwan, bursa a scăzut cu aproape 10% – cea mai mare corecție procentuală într-o singură zi din istorie.

Reacțiile critice nu au întârziat nici din partea liderilor financiari americani. CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, a avertizat asupra efectelor de durată ale tarifelor, în timp ce miliardarul Bill Ackman a vorbit despre un posibil „iarnă nucleară economică”.

Elon Musk, unul dintre susținătorii lui Trump în campania de reducere a cheltuielilor publice, a cerut în weekend eliminarea completă a tarifelor între SUA și Europa. Consilierul comercial al lui Trump, Peter Navarro, l-a ironizat însă pe Musk, spunând că este doar „un asamblator de mașini”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9774
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.977
USD
Azi 4.5431
Diferența 0.0136
Zi precendentă 4.5295
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9774 RON
USD flag1 USD = 4.5431 RON
GBP flag1 GBP = 5.8379 RON
CHF flag1 CHF = 5.3277 RON
AUD flag1 AUD = 2.7335 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.1875 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0311 RON
NOK flag1 NOK = 0.4165 RON
SEK flag1 SEK = 0.4502 RON
XAU flag1 XAU = 442.3381 RON
Monede Crypto
1 BTC = 357800.52RON
1 ETH = 7092.82RON
1 LTC = 325.79RON
1 XRP = 8.70RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Opinii

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia...

Eric Demuth, CEO BitPanda

Sabotează Trump deliberat economia SUA? Șeful BitPanda spune că da și explică de ce

Fondatorul BitPanda spune că tarifele lui...

Cristian Pârvan / Foto: Agerpres / Cristian Nistor

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel