Indicele ROBOR la 3 luni, care influențează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o scădere marți, ajungând la 6,38% pe an, față de 6,40% pe an, cifră care a stagnat din 14 august 2023, conform informațiilor publicate de Banca Națională a României (BNR).
La începutul anului precedent, indicele ROBOR la 3 luni era de 3,02% pe an, dar la începutul acestui an a crescut la 7,56%.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o scădere la 6,47%, față de 6,49% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a coborât la 6,61%, față de 6,63%.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat prin Ordonanța de Urgență 19/2019, acesta se situează acum la 5,96% pe an, calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2023, în creștere față de trimestrul anterior, când era de 5,94%.
În mai 2019, a fost implementată Ordonanța de Urgență 19/2019, care a modificat modul de calcul al ratelor pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Această ordonanță a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial pe baza exclusivă a tranzacțiilor interbancare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.