Dar această situație absurdă creată artificial, aruncă TRANSGAZ-ul în postura de ”Furnizor de Ultimă Instanță Nedeclarat”, obligând compania să achiziționeze gaze timp de 5 zile și să le livreze consumatorilor unui furnizor, care, deși a declarant că nu mai poate să furnizeze gaze din lipsă de bani, este forțat de legile ANRE să rămână vânzător fictiv în acele 5 zile (adică pe hârtie el vinde gazele, dar în realitate gazele vin de la Transgaz) și doar ulterior să i se poată retrage licența de furnizare și să înceapă livrarea legală de gaze de către un Furnizor de Ultimă Instanță.
Această situație, face ca pe o piață oricum deficitară în resurse să apară o cerere suplimentară de gaze din partea TRANSGAZ, care trebuie să achiziționeze urgent gazele nelivrate de acei furnizori, care se cer să fie dați afară din piață.
Aceste aspecte, dar și lipsa măsurilor specifice pentru situația actuală din piață, au făcut ca prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri, cu livrare în această iarnă să atingă astăzi un record istoric 833,533 lei/MWh.
În ultima săptămână prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a crescut cu 52%, fiind cu 13% peste prețul gazelor de pe Bursa din Viena, decuplare care demască neadevărul prezentat pe parcursul anului 2021: ”prețurile cresc în toată Europa și este normal să crească și la noi”.
Mai mult, preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi un nou nivel record, stimulat de cererea din sezonul de iarnă dar şi de tensiunile geopolitice dintre principalul furnizor al Europei, Rusia, şi clienţii săi.
Citește și Taxe la energie. Decizia Spaniei pentru anul 2022
Citește și Numai GAZPROM poate spune! Când va scădea prețul la gaze naturale
La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns în jurul orei 10:20 GMT la nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, adică o creştere de peste 10% comparativ cu preţul înregistrat luni seara, şi peste precedentul record stabilit în data de 6 octombrie. Pe piaţa din Marea Britanie, preţul gazelor cu livrare în luna următoare a atins de asemenea un maxim istoric de 408,30 pence pentru o unitate termică, relatează agențiile de presă.
Aceste preţuri sunt de şapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului. "Gazul natural european îşi continuă ascensiunea inexorabilă", susţin analiştii de la Deutsche Bank.
Doi factori explică această evoluţie: temperaturile care continuă să scadă în Europa şi faptul că grupul rus Gazprom nu a rezervat capacităţi suplimentare de tranzit în ianuarie pentru gazele naturale care trec via Ucraina. Aceasta în condiţiile în care o treime din gazele naturale consumate de Europa vin din Rusia.
În plus, stocurile de gaze ale Europei au fost afectate de iarna prelungită din 2020 şi între timp nu au fost refăcute până la un nivel suficient. La aceasta se adaugă şi aportul redus al energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din motive ce ţin de condiţiile meteo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.