”În România nu se vorbește despre acest lucru”. Previziunile profesorului Mircea Coșea

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Va fi șomaj, vor fi falimente, va fi foarte greu
Va fi șomaj, vor fi falimente, va fi foarte greu

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre cele trei puncte de vulnerabilitate majoră ale României, unde nu se vorbește depre criză, deși o trăim deja. 

”Trebuie să avem un guvern, iar acest guvern trebuie până la urmă să lucreze unic. Sigur că impozitul progresiv nu se va putea aplica. Însă, în perioade de criză, de fapt, nu se fac modificări în ceea ce înseamnă fiscalitate, trebuie să mai aștepte economia până când se relansează”, a declarat profesorul Coșea într-o intervenție la postul de televiziune Antena3, precizând că ”eu nu critic guvernul, dar eu aș fi luat alte măsuri”. 

Nimeni în lumea asta nu a găsit o soluție 

Potrivit spuselor sale, ”poate că unele ar fi trebuit să fie mai aranjate, dar nimeni în lumea asta, deocamdată, n-a găsit o soluție care să fie pe termen scurt, măcar fiabilă, pentru eliminarea efectelor crizei, măcar în ceea ce înseamnă inflație sau preț la carburant, nimeni. Sunt încercări, e o lume care caută soluții. Din păcate, liderii lumii de astăzi sunt mai puțin pregătiți sau sunt mediocrii față de cei care au înființat Uniunea Europeană și alte organizații cu care ne mândrim acum.

Deci asta e epoca pe care o trăim acum. Ce să vă spun? Noi am intrat în criză. În România încă nu se spune lucrul ăsta. Lucrurile se prezintă așa ca și cum suntem într-o perioadă în care am putea scăpa de criză. Sunt figuri care spun că România nu va avea nimic de suferit din cauza crizei alimentare, pentru că noi suntem mari producători de cereale, de legume, de fructe și așa mai departe de parte, de parcă noi am mânca semințe de grâu și de porumb.

Dar pentru că n-avem industria alimentară și pentru că importăm aproape 70% din mâncarea din fiecare zi a românilor, sigur că suntem afectați de criza alimentară. Importul de produse alimentare înseamnă import de inflație, creștere a prețurilor la raft. Ministerul Agriculturii are un program de creștere a producției interne și de reducere a importurilor. Să vedem ce se întâmplă după schimbarea ministrului”, a lansat profesorul Coșea.

Este nevoie de un program anticriză

El spune că trebuie să dăm crezare celor care afirmă că, atunci când strănută Germania, România intră în criză, pentru simplul motiv că industria noastră este ”în mare parte sub-contractuală” inclusiv față de Franța și Italia. ”În industria auto, şi nu numai, noi lucrăm la comandă, avem comenzi de la ei”, a explicat analistul, arătând că ”orice defecțiune a pieței și a producției în aceste țări înseamnă automat o scădere a potențialului nostru industrial, deci o scădere a ratei de dezvoltare.

Asta trebuie să ne sperie neapărat și trebuie să avem neapărat o posibilitate de contracarare. Cum? Păi noi avem un program social pe care nimeni nu poate să-l conteste, ajutăm pe cei defavorizați, dar acest program social trebuie să fie dublat imediat pe un program anticriză. Acest program anticriză trebuie să atace 3 direcții importante, care sunt vulnerabilități imense ale României. 

Unde a greșit Virgil Popescu

Prima vulnerabilitate este prețul energiei și aici, dacă domnul Virgil Popescu are ceva de reproșat, este cum a liberalizat piața, nu cum au crescut prețurile la PECO”, a punctat expertul. În acest context, Mircea Coșea a avertizat că, ”această problemă care va înceta în primăvară prin ieșirea din plafonare, va duce la o creștere imediată a prețurilor la energie, a facturilor, cum să zice.

Asta înseamnă că structura economiei românești, care este de tip manufacturier cu un grad înalt de energointensivitate nu va putea suporta din punct de vedere competitiv aportul acesta imens al costului de energie și va intra în faliment”, este de părere profesorul de economie.

O primăvară a falimentelor

În opinia lui, vor fi multe falimente în primăvară foarte multe falimente, dar și creștere periculoasă a șomajului, pentru că dacă sporește doar cu 2 % față de media actuală, ”atunci o să vedeți că o să intrăm într-o criză socială profundă. Sunt analiști care spun că va crește cu 3 sau 4 %, eu sunt mai modest zic 2 %. A doua vulnerabilitate mare de care deja am vorbit este balanța comercială.

Balanţa comercială a României este specifica unei țări care trăiește pe datorie, iar această balanță comercială face ca să importăm inflație. Dacă la această balanță comercială mai adăugăm și deficitul contului curent, atunci vedem că mai avem și un spor de greutate pe spatele economiei române și din împrumuturile care le facem”, a detaliat Mircea Coșea.

Numai el deține această putere

În ceea ce privește a treia vulnerabilitate, ea are legătură cu mediul de afaceri, mai precis cu modul în care acesta funcționează, iar dacă el lucrează pe teritoriul economic al României, a sublinait analistul, ”trebuie să avem grijă de el. De ce? Pentru că el ține echilibru, numai el creează, numai el performează și lucru cel mai important, numai el deține această putere de a bloca șomajul la un anumit nivel”, a explicat expertul, arătând că, în schimb, ”noi îl tot fel zăpăcim cu fel de fel de politicianisme fără rost. Ba introducem impozitul progresiv, ba introduce impozitul de solidaritate.

Sigur că ar trebui să fie un fel de echitate. Unii câștigă mulți și alții mai puțin. Dar s-a gândit atunci când s-a vorbit în țara asta că cei care câștigă mult poate nu sunt hoți, poate sunt reprezentanții succesului. Trebuie să-i penalizăm pe ăştia, trebuie să-i gonim din România?”, a întrebat retoric profesorul Coșea.

Cum se fac averile în România

În opinia lui, ”impozitul de solidaritate în momentul de criză e foarte periculos, pentru că el nu face o deosebire clară, mai ales atunci când ești politician de o natură, să zicem de stânga, între ce înseamnă venit corect făcut și evaziune fiscală, spre exemplu.

Că am mai auzit acum că trebuie să luptăm cu manichiuristele ca să facem o colectare mai bună. Chiar dacă le prinde pe toate manichiuristele și pe toți cântăreții de manele nu se face mare lucru. Pentru că evaziunea este în altă parte. Evaziunea e un concept de dezvoltare în România. Averile să fac în România prin evaziune și prin evaziune pe bugetul statului. Acolo trebuie umblat", a explicat analistul economic Mircea Coşea la Antena 3. 

Citește și Mircea Coșea: ”Suntem o țară de 50 de bani. O spun cu durere!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9768
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.7609
Diferența -0.0465
Zi precendentă 4.8074
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9768 RON
USD flag1 USD = 4.7609 RON
GBP flag1 GBP = 5.8894 RON
CHF flag1 CHF = 5.2692 RON
AUD flag1 AUD = 2.9952 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3270 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4338 RON
XAU flag1 XAU = 422.4014 RON
Monede Crypto
1 BTC = 486821.59RON
1 ETH = 15252.54RON
1 LTC = 537.98RON
1 XRP = 14.86RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17028.460.60%
BET-BK3204.610.69%
BET-EF925.270.62%
BET-FI63013.770.40%
BET-NG1232.460.52%
BET-TR37550.600.60%
BET-TRN36499.120.60%
BET-XT1469.430.56%
BET-XT-TR3185.360.56%
BET-XT-TRN3102.740.56%
BETAeRO893.571.11%
BETPlus2515.280.59%
RTL37916.220.57%

Opinii

Profesorul de economie Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea

Reducerea personalului bugetar: soluție sau populism? Mircea Coșea explică ce este greșit

Profesorul de economie Mircea Coșea oferă o...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel