Publicitate
Diferențele între genuri în ceea ce privește angajații cu regim part-time au fost evidente în toate categoriile socioprofesionale definite de Clasificarea Internațională Standard a Ocupațiilor (ISCO). Cea mai mare discrepanță a fost observată în categoria ocupațiilor elementare, unde ponderea femeilor care lucrau în regim part-time era de 47%, în timp ce a bărbaților era de 19%, o diferență de 28 de puncte procentuale.
În domeniul serviciilor și vânzărilor, 35% dintre femei lucrau în regim part-time, comparativ cu 16% dintre bărbați. Situația era similară în rândul funcționarilor administrați, unde 29% dintre femei și 9% dintre bărbați lucrau în regim part-time.
Diferențele cele mai reduse între femei și bărbați în ceea ce privește angajații part-time au fost înregistrate în funcțiile de conducere, cu 10% femei și 3% bărbați, precum și între operatorii de mașini și instalații și asamblori, cu 12% femei și 4% bărbați.
În majoritatea statelor membre ale UE, procentul angajaților care lucrau în regim part-time era mai mare pentru femei decât pentru bărbați. Cu toate acestea, Țările de Jos au prezentat cea mai mare discrepanță, cu 63% femei față de 23% bărbați. Austria și Germania au înregistrat, de asemenea, diferențe semnificative, de 38 pp, respectiv 37 pp.
Excepția notabilă a fost România, unde procentul bărbaților angajați în regim part-time (4%) a fost ușor mai mare decât al femeilor (3%), iar în Bulgaria, femeile și bărbații au înregistrat ponderi egale, fiecare reprezentând 1% din totalul angajaților în regim part-time.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.