În nordul Norvegiei, două femei au dezvoltat o afacere interesantă

Simona Haiduc |
Data publicării:
Norvegia / FOTO: Freepik
Norvegia / FOTO: Freepik

Cufundată în apa înghețată a arhipelagului Lofoten din nordul Norvegiei, Angelita Eriksen recoltează cu un cuțit o mână de alge care vor ajunge în farfuria unui restaurant gastronomic european.

„Avem cele mai limpezi și mai curate ape din Europa și suntem norocoși să avem această resursă care crește fără nici un ajutor practic din partea noastră. Vrem să o arătăm restului lumii”, explică ea din atelierul de uscare.

Pentru a-și dezvolta compania, Lofoten Seaweed, specializată în recoltarea și prepararea algelor pentru hrană, Eriksen, fiică de pescar s-a asociat cu Tamara Singer, fiica unei japoneze care prepară alge marine pentru aproape orice fel de mâncare.

Ajutată de șase angajați, norvegianca recoltează manual 11 tone de alge marine pe an, sezonul de vârf extinzându-se de la sfârșitul lunii aprilie până în iunie. "Culegem alge dulse, nori și brune toamna și iarna. E frig stăm stăm o oră" cu picioarele în apă, de-a lungul coastei”, a detaliat Eriksen. 

„Dar la sfârșitul lunii mai, în plin sezon, transpir în timp ce lucrez în salopetă, iar când îmi scot mănușile, ies aburi”, povestește în continuare tânăra antreprenoare. „Este și o provocare fizică, dar în același timp este și un prilej de a medita în liniște, privind la întinderea de apă care te cuprinde din toate părțile, îți încântă privire și îți liniștește spiritul”, spune Angelita Eriksen.

Pulpă delicată

Cele două femei se concentrează pe aproximativ zece soiuri de alge marine, un aliment savurat de multă vreme în Japonia și a cărui calitate nutrițională cucerește treptat Europa. Algele marine sunt vândute la nivel local sau expediate la restaurante gourmet din Norvegia și restul Europei.

Eriksei și Tamara organizează, de ateliere de inițiere, unde îi învață pe bucătari cum să pregătească algele. „Sunt precum legumele, au propria textură, propriul gust, propria lor culoare”, explică Tamara Singer.

Antreprenoarea a fost extrem de surprindă să vadă numărul mare de bucătari europeni cărora a trebuiit să le destăinuie secretele modului în care se prepară diferitele soiuri de alge, astfel încât clientul să le simtă savoarea. 

La aproximativ 20 de kilometri distanță, bucătarul Josh Wing gătește alge marine Lofoten de vreo cinci ani în restaurantul său de lux Hattvika Lodge. ”La algele dulse pulpa este foarte delicată, iar textura este atât de frumoasă, cum nu se regăsește în alte produse”, spune el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8284
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.8284
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.8284 RON
GBP flag1 GBP = 5.8939 RON
CHF flag1 CHF = 5.2980 RON
AUD flag1 AUD = 2.9955 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3512 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0310 RON
NOK flag1 NOK = 0.4242 RON
SEK flag1 SEK = 0.4329 RON
XAU flag1 XAU = 419.8038 RON
Monede Crypto
1 BTC = 509087.09RON
1 ETH = 15831.94RON
1 LTC = 582.31RON
1 XRP = 15.45RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16927.96-0.51%
BET-BK3177.08-0.52%
BET-EF918.80-0.43%
BET-FI63133.33-0.10%
BET-NG1227.02-0.12%
BET-TR37328.97-0.51%
BET-TRN36283.70-0.51%
BET-XT1462.93-0.47%
BET-XT-TR3171.25-0.47%
BET-XT-TRN3089.00-0.47%
BETAeRO879.90-0.73%
BETPlus2500.95-0.53%
RTL37682.56-0.48%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

Foto: pexels.com
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel