De mult, de foarte mulți ani, industria armamentului nu a fost atât de presată de liderii social-democrați ai Germaniei. Luni, cancelarul Olaf Scholz și ministrul său al Apărării, Boris Pistorius, au venit amândoi să participe la ceremonia de demarare a lucrărilor de construcții a noii fabrici de arme pentru grupul Rheinmetall.
Într-o perioadă în care Europa se luptă să livreze 1 milion de obuze Ucrainei, este vorba atât întruchiparea dorinței Germaniei de a sprijini Kievul, cât și de a avea o armată „capabilă de război”, așa cum a indicat în repetate rânduri Boris Pistorius.
Rheinmetall va investi 300 de milioane de euro în această nouă întreprindere, care va fi capabilă să producă până la 200.000 de obuze de artilerie pe an și până la 1.900 de tone de explozibil.
„Adevărul este că o astfel de producție nu a existat înainte, nici în Germania și nici în multe alte țări partenere europene. Depozitele armatei germane erau destul de goale”, a spus Olaf Scholz.
Situată în Unterlüss (Saxonia Inferioară), la o oră și un sfert cu mașina la sud de Hamburg, această nouă fabrică va angaja aproape 500 de muncitori.
Cel mai mare poligon privat
În Unterlüss, Rheinmetall este acasă. Grupul s-a stabilit aici la sfârșitul secolului al XIX-lea, construind ceea ce este acum cel mai mare poligon privat de tragere din Europa. Au fost adăugate fabrici, iar Unterlüss este acum cel mai mare loc de producție Rheinmetall din Germania.
Peste 2.500 de angajați produc vehicule pe șenile, muniții și arme cu laser de înaltă energie, într-un oraș cu doar 3.500 de locuitori. Iar gigantul german de arme nu mai știe cum să facă față contractelor. În timp ce guvernele europene își fac griji cu privire la un atac rusesc în următorii cinci ani, grupul lui Arwin Papperger a câștigat anul trecut comenzi de 10 miliarde de euro de la statul german și așteaptă peste 15 miliarde în acest an.
Un preț al acțiunilor în creștere
Cifra de afaceri, care s-a ridicat la 6,4 miliarde de euro în 2022, ar trebui să depășească pragul de 10 miliarde în acest an și să ajungă la 13 până la 14 miliarde până în 2026, conform previziunilor companiei.
Trebuie spus că puțin mai mult de 20% din venituri sunt legate de producția de muniție de artilerie. Un sector în care Europa rămâne în urmă și în care Rheinmetall anunță o creștere a veniturilor cu 25% pe an până în 2026.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.