Economistul Iancu Guda a făcut o comparaţie interesantă între salarii şi preţul locuinţelor în capitalele mai multor ţări din Europa, inclusiv România.
Concluzia lui este că, deşi apartamentele din Bucureşti sunt mai ieftine decât cele din Budapesta, Praga, Bratislava şi Varșovia, un român cu salariul mediu trebuie să muncească mai mult pentru a-şi cumpăra o locuinţă de 50 metri pătraţi.
Practic, în acest moment, un apartament de 50 de metri pătrați în Bucureşti este echivalentul a aproximativ 77.000 de euro, adică salariul mediu net pe care un român îl primeşte în 9 ani.
În Varşovia, acelaşi gen de locuinţă costă 115.000 euro, doar că durata de achiziţie e mai mică, 8,8 ani.
La Praga, preţul mediu al unui apartament cu 2 camere este de 135.000 de euro, dar pentru a-l plăti integral e nevoie de 8,6 ani.
În schimb, în Budapesta, tot pentru aceeași locuință, oamenii au nevoie de doar 8 ani şi jumătate, asta pentru că preţul mediu este echivalentul a 98.000 de euro.
"În România, este cam cu 10% mai scump ca timp-muncă să cumpăr 1 metru pătrat"
Iancu Guda a explicat motivele care duc la astfel de discrepanțe și spune că în România este cu aproximativ 10% mai scump ca raport timp-muncă pentru achiziția unui metru pătrat în imobiliare.
"Sunt mulți factori: cerere - ofertă, salariul mediu, nivelul de educație financiară, cât de mult investesc oamenii în alte instrumente financiare... în România nu prea știm altceva decât să băgăm banii în case și să ținem banii în depozite bancare. 90% din avuția poporului nostru este blocată în așa ceva, banii nu sunt în mișcare, nu produc mai mulți bani sau produc prea puțin.
În România, este cam cu 10% mai scump ca timp-muncă să cumpăr 1 metru pătrat în imobiliare, comparativ cu alte țări din regiune. Nu trebuie să mă uit doar la faptul că în Praga apartamentele sunt mai scumpe cu 20%, în condițiile în care salariile sunt mai mari cu 30%. Acolo cumperi mai ușor un apartament, față de București și România în general.
Trebuie să fim conștienți de următorul calcul, pe care-l putem face cu telefonul. Deci: care este chiria pe care aș putea să o obțin dacă ar fi să obțin acea proprietate, scad 20% pentru că de-a lungul timpului acest 20% e necesar pentru că nu o să închiriez mereu o proprietate, mai scad taxe și cheltuieli de mentenanță.
Atunci, iau chiria pe un an, scad 20% și ceea ce-mi rămâne raportat la prețul de achiziție trebuie să fie măcar 8%. Ăla e randamentul. Dacă randamentul nu este 8% nu sunt decât două variante: fie chiria e prea mică și produce prea puțin, fie e prețul prea mare.
Uitați-vă întotdeauna și la acest calcul investițional, iar dacă nu produce 8% înseamnă că prețul e prea mare. Așa nu mă mai las păcălit, că mă debusolează, asta le recomand tuturor", a declarat Iancu Guda, la Digi 24.
Vezi analiza completă:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.