Însă, declarația poate fi depusă și de persoanele care nu au surse de venit, pentru a se asigura voluntar, ceea ce înseamnă plata CASS-ului.
Conform informațiilor furnizate de ANAF, persoanele care depun declarațiile unice devin asigurate imediat.
Și persoanele care obțin venituri extrasalariale însă nu sunt obligate să plătească CASS se pot asigura volunta.
CASS-ul este o contribuție socială obligatorie în România și care poate fi plătită inclusiv de persoanele fără venituri, în baza declarației unice.
Codul fiscal stipulează că asigurarea medicală devine validă din momentul depunerii declarației unice la ANAF.
Contribuția la sănătate. Detalii esențiale pentru completarea Declarației unice
ANAF spune că persoanele vor ”dobândi calitatea de asigurat de la data depunerii declarației unice, iar suma de plată în contul CASS, pentru 12 luni, este stabilită prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu șase salarii minime brute pe țară, indiferent de data depunerii declarației.
Salariul minim brut pe țară, în funcție de care se stabilește contribuția pentru persoanele fără venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019. Prin urmare, cota CASS 10% aplicată la 12.480 lei înseamnă 1.248 de lei. Aceasta este suma care trebuie achitată până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția, indiferent de data depunerii declarației”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.