Reprezentanții Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) afirmă că, în decurs de 15 ani, Pilonul II a adunat contribuții brute în valoare de 84,2 miliarde de lei (16,9 miliarde euro) și a plătit peste 1,4 miliarde de lei către aproximativ 108.000 de beneficiari, inclusiv moștenitori și participanți.
"La 15 ani de la lansarea pensiilor private obligatorii, în 2023 vedem dovezile rezilienţei sistemului. Pe de o parte avem recuperarea în totalitate a scăderilor din 2022 cauzate de evoluţiile negative ale titlurilor de stat şi burselor, iar pe de altă parte, o accelerare semnificativă a plăţilor în primul trimestru al acestui an, care sunt cu 58% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. După 15 ani, putem sărbători aniversarea unei poveşti de succes, care, din păcate, nu a fost utilizată la nivelul planificat iniţial", a precizat Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR.
Pilonul II an ajuns în prezent la cel mai redus nivel de comisioane din istoria sa, ceea ce îl face extrem de competitiv în comparație cu alte sisteme. Nivelul mediu anual de comisionare al întregului sistem a fost, în 2022, de 0,36% din activul mediu anual, un indice de cost care a fost calculat în conformitate cu standardele internaționale. Din cele 27 de state membre ale UE, 13 au sisteme de pensii private care sunt fie obligatorii, fie semiobligatorii: Bulgaria, Croația, România, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia, Olanda și Suedia. Sistemele de pensii private voluntare există în toate celelalte 14 state ale Uniunii Europene.
Din cele 38 de state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), 22 au sisteme de pensii private obligatorii sau semi-obligatorii. Australia, Chile, Costa Rica, Columbia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Israel, Letonia, Mexic, Olanda, Norvegia, Suedia și Elveția au sisteme de pensii private obligatorii. Estonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia, Turcia, Marea Britanie și Noua Zeelandă au sisteme de pensii private cu caracter semi-obligatoriu.
Există situații în care angajatorii sunt obligați să-și înscrie automat angajații la fondurile de pensii private, cu posibilitatea de a se retrage în anumite circumstanțe. În alte situații, obligativitatea se aplică doar anumitor categorii de angajați. Acestea pot include profesiile liberale, sectorul public și angajații cu condiții grele de muncă. Sistemele de pensii private funcționează în toate celelalte 16 state care fac parte din OCDE.
"Având în vedere lansarea tardivă comparativ cu celelalte ţări din Europa Centrale şi de Est, fondurile de Pilon II din România sunt încă extrem de subdezvoltate conform standardelor europene şi internaţionale", se menţionează în documentul APAPR. Totodată, nivelul de economisire pe termen lung al populaţiei României este în prezent extrem de redus, cu implicaţii majore asupra nivelului de trai la pensionare.
Conform APAPR, peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite în România, cu o prezență solidă la Bursa de Valori București, cu plasamente de aproape 5 miliarde euro. Peste 30 de companii româneşti beneficiază de finanţare graţie implicării Pilonului II, iar instituţiile pieţei au avut de câştigat de-a lungul acestor ani, odată cu creşterea calităţii guvernanţei corporative.
"Planul National de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), derulat de Guvernul României în parteneriat cu Uniunea Europeană, reprezintă cea mai puternică ancoră de stabilitate şi dezvoltare pentru Pilonul II de pensii private. De aceea, reformele cuprinse în PNRR şi care vizează Pilonul II atât direct, cât şi colateral, reprezintă cele mai importante direcţii de urmat. Prioritatea o constituie creşterea contribuţiei aferente Pilonului II la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024, măsură deja adoptată în legislaţie, apoi cât mai rapid la 6%, nivelul avut în vedere la startul sistemului. În acelaşi timp, este importantă reintegrarea în sistem a salariaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară, care în prezent sunt exceptaţi de la obligaţia contribuţiei la Pilonul II până în 2028 şi care, din acest motiv, îşi vor vedea pensiile private diminuate", se precizează în comunicatul APAPR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.