Coaliţia la putere în Austria, formată din conservatori şi Partidul Libertăţii, a făcut din reducerea taxelor pentru cei cu venituri mici şi medii o prioritate. Aceasta deşi rata de impozitare în Austria este puţin peste media din zona euro, aproximativ 40% din Produsul Intern Brut, iar populaţia beneficiază de un sistem generos de asistenţă socială.
În total relaxarea fiscală va fi echivalentă cu 6,5 miliarde euro pe an, cu aproximativ două miliarde euro mai mult decât s-a anunţat anterior. Cea mai mare parte va fi sub forma reducerii impozitului pe venit.
Însă în condiţiile în care datele privind evoluţia Produsului Intern Brut pe primul trimestru arată că relansarea economică a început să încetinească, Guvernul de la Viena a oferit marţi foarte puţine detalii cu privire la modul în care intenţionează să finanţeze aceste măsuri de relaxare fiscală.
O promisiune omisă
"Sunt în politică de suficientă vreme pentru a şti că dacă vă ofer detalii suplimentare, opoziţia le va folosi pentru a genera frică şi a diviza ţara" a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă, adăugând însă că Guvernul va lua măsuri pentru a creşte vârsta efectivă de pensionare.
Citește și Românii au cele mai periculoase locuri de muncă
Pachetul de măsuri dezvăluit marţi nu include însă şi una din promisiunile lui Sebastian Kurz din timpul campaniei electorale, respectiv eliminarea taxelor pentru profitul reinvestit de companii. Guvernul de la Viena a spus că acest lucru se datorează, în parte, şi faptului că potrivit legislaţiei din UE profitul ar putea fi reinvestit şi în afara Austriei, lucru pe care Guvernul de la Viena nu îl doreşte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.