În general, impozitul auto se stabilește în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. Este o regulă știută de majoritatea prorietarilor de autoturiste. Sunt însă și multe alte aspecte ce pot fi incidente în calculul acestuia, iar unele dintre ele pot să difere de la o localitate la alta.
Conform regulilor Codului fiscal, fiecare deținător de un mijloc de transport care este înmatriculat în România trebuie să plătească un impozit. O normă care se aplică inclusiv autovehiculelor cumpărate în leasing. Practic, impozitul pe maşini se datorează pe perioada cât acestea sunt înmatriculate sau înregistrate în ţara noastră, plata acestei taxe făcându-se la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz.
În ceea ce priveşte modul de calcul al acestui impozit, el este determinat în funcție de capacitatea cilindrică a motorului (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal.
Pentru ca lucrurile să fie clare, iată un exemplu: pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv - 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv - 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.
În cazul motocicletelor şi autoturismelor cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.
Codul fiscal prevede și câteva categorii de reduceri și de scutiri. Potrivit documentului, „consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului pe mijloacele de transport pentru (...).” De asemenea, în cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local, potrivit aceluiași act normativ (ce categorii de persoane sunt scutite de impozitul auto). De asemenea, impozitul se reduce cu 50% pentru persoanele fizice care domiciliază în localităţile precizate în:
a) Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni, cu modificările ulterioare;
b) Hotărârea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele măsuri şi acţiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a judeţului Tulcea şi a Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", cu modificările ulterioare.
Citește și Cum afli prețul benzinei la cea mai apropiată stație
Din astfel de formulări, unde nu sunt precizate sume fixe și nici reguli imperative în privința aplicării unor reduceri sau scutiri, rezultă că pot exista diferențe între localități în cazul impozitelor auto pentru că deciziile sunt în mâna consiliilor locale, scrie Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.